Inflacija u oktobru 1,7 odsto

Inflacija je u oktobru u Srbiji bila 1,7 odsto, a ukupan rast cena od početka ove godine bio je 13,7 odsto

Izvor: Beta

Ponedeljak, 31.10.2005.

15:24

Default images

Kako je saopštio Republički zavod za statistiku, troškovi života u oktobru veći su proseku 2,3 odsto nego u prethodnom mesecu, dok su od decembra 2004. veći 13,8 odsto. Cene roba su u oktobru veće dva odsto nego u prethodnom mesecu, dok su cene usluga povećane 0,9 odsto.

Poljoprivredni proizvodi i industrijski prehrambeni proizvodi u oktobru su poskupeli 2,8 odsto, a zabeležen je sezonski rast cena povrća i voća, jaja, ribe, mesa, prerađevina od mesa, prerađenog mleka, masnoća i konditorskih proizvoda. Najveće poskupljenje zabeleženo je kod duvanskih proizvoda, kojima su u oktobru povećane cene oko 7,9 odsto. Pića su u oktobru poskupela jedan odsto, a cene industrijskih neprehrambenih proizvoda veće su 1,3 odsto.

Spoljnotrgovinski deficit je u prvih devet meseci bio 3,3 milijarde evra, 15,5 odsto manje nego u istom periodu prošle godine. Izvoz je u istom povećan 35,2 odsto, a uvoz 1,2 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, dok je pokrivenost uvoza izvozom uvećana 11 odsto i bila je 44 odsto. U izvozu su najzastupljeniji sirovine i poluproizvodi, 66,3 odsto, najviše u Bosnu i Hercegovinu, Italiju i Nemačku. Najviše je uvezeno iz Rusije, Nemačke i Italije, i to sirovina 62,1 odsto, robe široke potrošnje, 22,2 odsto, i opreme, 15,7 odsto.

Srbija je najviše izvozila gvožđe i čelik, obojene metale, povrće i voće, odeću i proizvode od kaučuka, a uvozila naftu i naftne derivate, drumska vozila, prirodni i industrijski gas.

Jelašić: Inflacija do 17 odsto

Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić, gostujući u Poligrafu TV B92, procenio je da će ukupna inflacija u Srbiji do kraja godine iznositi 16 do 17 odsto: "Jedno je sigurno. Za prvih deset meseci smo već postigli nivo od 13,7 odsto. To znači da zavisno od toga šta će biti sa onom inflacijom koja se jako često reflektuje tek januara-februara, mislim na komunalie, grejanje, zavisno od toga inflacija će preći 16 odsto, i najverovatnije završiti oko 16 do 17 odsto što je zaista jako, jako visoko. U Narodnoj banci razmišljamo ozbiljno šta je to što treba uraditi da iduće godine inflacija bude jednocifrena".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: