Prekinuti pregovori Vlada – MMF

Pregovori misije MMF-a i Vlade Srbije prekinuti su do daljeg. Predstavnici MMF-a: "Nastavak u meri u kojoj to bude potrebno".

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.10.2005.

08:44

Default images

Razgovori su vođeni o poslednjoj reviziji trogodišnjeg finansijskog aranžmana, koji je trebalo da dovede do kredita od 200 miliona dolara i otpisa 700 miliona dolara duga Pariskom klubu poverilaca. Šefica misije Pirita Sorsa sutra se vraća u Vašington, a ministar finansija Mlađan Dinkić još u subotu je otputovao u višednevnu posetu Japanu.

Iako je Vlada napravila neke pozitivne korake, oko budžeta za iduću godinu, i uštedama koje treba napraviti, još nema dogovora.

Šefica misije Me]unarodnog monetarnog fonda u Beogradu Pirita Sorsa ocenila je da je u pregovorima sa Srbijom "napravljen značajan napredak", ali da su monetarna politika i javna potrošnja i dalje sporne. MMF se ne protivi isplati takozvanog velikog duga penzionerima u 2006, rekla je Sorsa, ali u tom slučaju mora se naći drugi način za uštede u budžetu Srbije, pošto ovaj rashod nije predviđen.

Ocena MMF-a jeste da je politika deviznog kursa dobra, a glavni izazovi u sledećoj  godini ostaće smanjivanje inflacije, koja će prema poslednjim procenama u ovoj godini iznositi 17 odsto. Sorsa je rekla da će sa Narodnom bankom Srbije biti razmatrane i mere za kontrolu ubrzanog rasta potrošačkih kredita, koji povećavaju potrošnju i utiču na rast inflacije: "Za obuzdavanje inflacije i smanjenje javne potrošnje važna je čvrsta monetarna politika, posebno regulativa koja se odnosi na potrošačke kredite. Želim da naglasim da rast kredita nije problem po sebi, nego  je to  deo uspeha ekonomije. Imate bankarski sektor koji daje kredite da bi podstakao razvoj, ali neko mora da vodi računa o riziku i i izračuna koliki rast kredita može da izdrži ekonomija kao što je srpska, gde imamo visoku inflaciju. Mi ćemo nastaviti o ovome da razgovramo sa centralnom bankom Srbije", kazala je Sorsa. 

Vlada Srbije pripremila "impresivan" program mera za smanjenje javne potrošnje za koje je neophodno usvajanje novih zakona, a guverner Narodne banke Srbije, Radovan Jelašić smatra da je sada na vlastima Srbije da preuzete obaveze i ispune, rekla je Sorsa: “Pregovori se ne prekidaju, pregovori se nastavljaju i do sada još i nadalje radimo i dalje na tome, a znamo tačno šta su preduslovi – s jedne strane usvajanje budžeta, nekoliko zakona i sa stanovišta monetarne politike postoji nekoliko stvari koje treba da se ispune, a znamo da se taj program kao što je planirano završava do kraja decembra i zato je sada mnogo važnije da prionemo radu što se tiče preuzetih obaveza, a manje da se bavimo medijskim spekulacijama.”

Predstavnici MMF-a nisu želeli da preciziraju koliko će trajati pregovori sa predstavnicima vlasti u Srbiji, niti da li će biti završeni pre decembarske sednice Borda direktora MMF-a na kojoj bi trebalo da bude ocenjena poslednja revizija trogodišnjeg aranžmana ukupne vrednosti od 995 miliona dolara. Postoji mogućnost da vlada Srbije zatraži novo produženje aranžmana i posle Nove godine.

Šta ako...

Biljana Stepanović, urednica ekonomske rubrike B92 kaže da Srbija sledeće godine treba da počne da otplaćuje prve rate kredita i da će biti veliki problem ako MMF ne završi aranžman. To bi, dugoročno gledano, bio veliki problem jer bi tada svetu, finansijskim organizacijama i investitorima, bio poslat veoma nepovoljan signal o Srbiji. "Odluke koje morate doneti po diktatu MMF-a nisu lake, ali to rade i ostale zemlje u okruženju. Kada od nekoga zavisite, onda morate i da ga slušate", kaže Biljana Stepanović.

U slučaju pozitivnog ishoda pregovora s Misijom MMF-a, za uspešan završetak tekućeg trogodišnjeg aranžmana neophodno je da to u decembru pozitivnom ocenom potvrdi i Bord direktora MMF-a. Ukupna vrednost aranžmana, čija je realizacija počela 2002, je 995 miliona dolara, a ako on bude uspešno okončan Pariski klub poveralica će Srbiji i Crnoj Gori otpisati oko 730 miliona dolara duga.

Jelašić: Nema razloga za promenu kursa dinara

Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić izjavio je danas da ne postoji apsolutno nijedan razlog za promenu politike kursa dinara. "U pregovorima s MMF-om nema nedoumica. Informacija o mogućoj devalvaciji dinara nije potvrđena dokazima i odražava nameru da neko značajno povećava svoj tiraž. U prilog stabilnom kursu govori činjenica da su ukupne devizne rezerve Srbije dostigle oko šest milijardi dolara, da je poboljšan tekući platni bilans, ostvaren rast izvoza i neznatno povećan uvoz", rekao je Jelašić, prenosi Beta.

Brkić: Vrlo ozbiljna situacija

Ekonomski analitičar nedeljnika Vreme Miša Brkic smatra da pregovori sa MMF-om nisu propali, ali da je situacija vrlo ozbiljna.

On kaže da je vladi ostalo malo vremena da ispuni zahteve MMF-a i promeni nekoliko zakona kao i da dokaže da će smanjti javnu potrošnju za jedan posto kao što je obećala: "Pregovori sa MMF-om dospeli su u ozbiljnu krizu, pre svega što MMF nema poverenje u Vladu Srbije i u ljude koji su sa srpske strane pregovarali, ali ni poverenje u administrativni kapacitet države da može da sprovede to što su srpski pregovarači obećali u toku pregovora. Dogodilo se ono što se dogodilo sa Zakonom o penzionom sistemu, da vlada popusti socijalistima za jednu zapetu ili za jednu tačku ali bukvalno se radi o zapeti i tački. MMF neće odobriti šestu reviziju i trogodišnji aranžman, moje informacije kažu da ovoga puta MMF insistira na tačkama i zarezima".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

71 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: