"Nema izgovora"

Već neko vreme traje akcija B92 protiv zlostavljanja dece.

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.10.2005.

09:41

Default images

U okviru akcije "Nema izgovora", novinar B92 razgovarao je s Radmilom Asl, koja je pre 10 godina ubila supruga koji je više godina zlostavljao nju i njihovu decu. Ni tada nadležne institucije nisu reagovale preventivno, a izostala je reakcija po pomilovanju tih žena jer su one i deca i dalje na društvenim marginama.

Kada je posle pomilovanja izašla iz zatvora u Požarevcu, gde je provela 20 meseci, Radmila Asl je saznala da joj je troje dece kidnapovano i prodato u belo roblje, a kuća opustošena. Uspela je da u Italiji nađe mladjeg sina koji je sada u Vaspitno-popravnom Domu u Kruševcu.

Radmila Asl živi s najmlađom kćerkom, koja je bila suviše mala da bi se sećala onoga kroz koji su prolazili majka, braća i sestra.Nikakvih socijalnih primanja nema više od pet meseci. U centru za socijalni rad kažu da ne mogu da joj pomognu. Radmila Asl kaže da ne bi imala čime da se pokrije po izlasku iz zatvora da nije bilo volonterki iz Viktimološkog društva Srbije.U policiji ponavljaju da je nasilje u porodici krivično delo, a da svaki slučaj mora biti prijavljen, makar i kao prekršaj ako trenutno nema elemenata za krivičnu prijavu.

Da su svi reagovali na vreme, Radmila Asl ne bi ubila supruga u samoodbrani, niti bi danas bilo vesti o ubistvu dvogodišnjeg dečaka. Nije redak sučaj da u centrima za socijalni rad evidentiraju nasilje u porodici, a potom sležu ramenima, ili da policajac, najčešće u malim mestima, posavetuje ženu koja je prijavila zlostavljanje sebe i dece da ćuti i ne izaziva muža. Promena zakonskih odredbi ne može automatski dovesti do promene svesti, a svest o tome da nasilje nije privatna stvar je samo početak.

Otac i kćer osuđeni za ubistvo novorođenčeta

Okružni sud u Nišu osudio je Srbobrana i Biljanu Ćerimović na osam, odnosno godinu zatvora zbog ubistva novorođenčeta i napuštanja nemoćnog lica. Srbobran i njegova ćerka Biljana Ćerimović ostavili su novorođenče staro tri dana na livadi u žbunju i prekrili ga trnjem u blizini Niša u selu Donja Studena.

To se dogodilo 28. avgusta prošle godine, a Srbobran se branio da je želeo da ostavi unuče "da ga neko nađe".

Policija nije pronašla leš deteta već samo okrvavljenu plavu benkicu, koju je beba nosila u trenutku smrti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: