Rasprava o zakonu o policiji

Skupština Srbije završila je načelnu raspravu o Predlogu zakona o policiji, čiji je formalni predlagač Vlada Srbije.

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.10.2005.

21:52

Default images

Obrazlažući zakon pred poslanicima, ministar policije Dragan Jočić ponovio je pohvale na račun zakona, ali i izrazio spremnost da pojedine zamerke koje stranke budu obrazložile amandmanima, mogu da utiču na promenu predloženog teksta.

Jočić je novinarima u parlamentu rekao da Zakon o policiji predstavlja „pokušaj da se pomire želje i mogućnosti“ i pokušao da objasni šta će biti sa amandmanima koje je na zakon podneo SPO, a koje se tiču generalnog inspektorata i funkcije direktora policije: "Mislim da su poslanici SPO-a dali amandmane. Ja ću da prihvatim određena rešenja kroz amandmane koji će sutra biti dati na Zakonodavnom odboru. To su tri ili četiri izmene koje će poboljšati zakon".

Odgovarajući na kritike koje se odnose na funkcionisanje unutrašnje kontrole, ministar je ocenio da je „čitava priča oko unutrašnje kontrole ispolitizovala“. „Ta kontrola treba da predstavlja instrument koji će štititi policiju od onih koji se ne ponašaju po zakonu“, rekao je Jočić.

On objašnjava i kako će biti zaštićeni oni policajci koji se budu obratili unutrašnoj kontroli: "Štiti, normalno, ne može da odgovara za ono što iznese i to ćemo na predlog SPO-a uneti u amandmane. Reč je o odredbi koja izričito, mada se podrazumeva, ali pošto su insistirali, izričito ćemo odrediti da onaj ko se žali Službi unutrašnje kontrole zbog toga ne može da snosi posledice".

Amandmane na zakon podnele su sve poslaničke grupe. O njima će se parlament izjašnjavati naredne nedelje. S obzirom na najave predstavnika poslaničkih grupa, podršku zakonu uskratiće jedino poslanici Srpske radikalne stranke, što neće uticati na izglasavanje zakona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: