Labud iz BiH na ispitivanju

Uginuli labud, juče nađen kod restorana Jezero kod Banjaluke, nalazi se na ispitivanju.

Izvor: B92

Nedelja, 30.10.2005.

15:24

Default images

Ovo je izjavio novinarima voditelj odseka za mikrobiologiju i zarazne bolesti instituta Dr Vaso Butozan Rodoljub Trkulja. "Obavićemo sve potrebne analize kako bismo utvrdili uzrok smrti labuda. Javnost će sigurno biti informisana o ovom slučaju", rekao je Trkulja.

Nakon što su u Hrvatskoj pronađene ptice uginule od ptičjeg gripa, vlasti BiH su donele odluku o zabrani uvoza živine iz Hrvatske, ali i iz svih zemalja u kojima je utvrđeno prisustvo smrtonosnog virusa.

U Srbiji je trenutno na prevenciji ptičijeg gripa angažovano više od dve hiljade ljudi, izjavio je agenciji Fonet direktor Uprave za veterinu Dejan Krnjaić. On je naveo da se medju njima nalaze interventne ekipe, veterinarski inspektori, lovci, lovočuvari i drugi: "Čak i ako dođe do pojave virusa ptičjeg gripa, to će biti i jeste isključivo opasnost za ptice koje žive u našoj zemlji i za našu eknomiju. Potpuno smo svesni ugroženosti, ali nema mesta panici, samo opreznost. Organizujemo na svim nivoima sve relevantne službe i institucije države. Ako bude došlo do pojave slučajeva, verujem da ćemo brzim delovanjem, uključujući MUP i VJ, uspešno organizovati i sprečiti dalje širenje bolesti".

Prema rečima Krnjaića, posebna pažnja se posvećuje graničnim prelazima, gde se, pored dezinfekcije vozila, sprovode i kontrole unutrašnjosti vozila i pretraga ličnog prtljaga putnika, kako bi se sprečio unos živinskog mesa i na taj način onemogućilo unošenje virusa: "Napomenuo bih da su već sada obezbeđena dodatna sredstva iz budžeta republike, da će biti pojačan i uveden tzv. monitoring ne samo divljih ptica, već i kod domaće živine. Već je počelo uzimanje uzoraka krvi, i sve ćemo pokušati da uradimo da i ako dođe do unošenja virusa, vrlo brzo ga otkrijemo i vrlo rigoroznim merama sprečimo njegovo širenje".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: