Uskoro novi zakon o policiji

Srbija bi uskoro posle 14 godina trebalo da dobije novi zakon o policiji.

Izvor: B92

Nedelja, 30.10.2005.

17:27

Default images

Predlogom novog zakona umesto ministra, policijom bi trebalo da komanduje direktor policije, kao i da teritorijalna organizacija policije bude izdeljena na policijsku upravu za Beograd, područne policijske uprave i policijske stanice. Policija bi trebalo i da po prvi put dobije pravo na sindikalno organizovanje što uključuje i pravo na štrajk.

Među promenama koje MUP može da očekuje su precizno definisanje policijskih ovlašćenja, kao i ukidanje rezervnog policijskog sastava. Jedna od novina je i zakonsko regulisanje postojanja sektora unutrašnje kontrole oko čijih odredaba će biti najviše amandmana ne samo iz opozicije već i iz nekih članica vladajuće koalicije.

Naime, neke od stranaka smatraju da ministar ima prevelika ovlašćenja nad načelnikom unutrašnje kontrole. Resorni ministar Dragan Jočić smatra da je njegova puna kontrola tog sketora neophodna: "Svi njemu moraju da su potčinjeni, on politički odgovara, ima političku, ministarsku odgovornost. Prema tome, tu možemo imati samo ili unutrašnju kontrolu, koju kontroliše ministar, ili spoljnu kontrolu. Nešto između, jednom nogom u ministarstvu, a drugom izvan, jednostavno nije poznato".

Kriminolog Dobrivoje Radovanović smatra da je predloženi zakon korak napred u dobrom smeru zbog izvesne decentralizacije policije ali i korak unazad zbog velikih ovalšćenja ministra u vezi sa sektorom unutrašnje kontrole: "Zavisnost rada te službe od političkih faktora, a to je ministar, nije dobro. Ne vodi nekom trajnom rešenju, koje bi moglo da zadovolji civilizovanu zemlju".

SPS je najavio da će podržati ovaj zakon, ipak, u redovima vladajuće koalicije neslaganje sa zakonom dolazi najviše iz redova SPO-a koji se, kako saznajemo, još tokom prolaska zakona kroz Vladu protivio pojedinim odredbama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: