Razgovori pred početak pregovora

Kofi Anan trebalo bi tokom naredne nedelje i da zvanično saopšti ime glavnog posrednika u pregovorima Beograda i Prištine.

Izvor: B92

Nedelja, 30.10.2005.

16:44

Default images

Sve je izvesnije da će ta funkcija biti dodeljena bivšem finskom predsedniku Martiju Ahtisariju. O pregovorima o budućnosti Kosova i Metohije sledeće nedelje razgovaraće i politički direktori ministarstava spoljnih poslova zemlja članica Kontakt grupe. Oni bi trebalo da saopšte datum početka pregovora i način pregovaranja.

Savetnik premijera Slobodan Samardžić kaže da u razgovorima o budućem statusu Kosova ne sme da bude nametanja rešenja. Ukoliko bi se nametala rešenja, smatra samardžić, to bi bilo nasilje nad jednom stranom: "Mi u dobroj meri čekamo da kada razgovori počnu da budu otvoreni i fer i da u jednoj fazi postanu pravi razgovori, a to znači da se za jednim stolom nađu predstavnici Beograda i Prištine i da razgovaraju o budućem statusu Kosova i Metohije. U ovom trenutku, sa stanovišta fer procedure, najvažnije je da treba usvojiti princip da nema nametanja rešenja".

Tokom sutrašnjeg dana zvanična Atina bi trebalo da saopšti svoje viđenje rešenja kosovskog problema. Predsednik i premijer Grčke pozvali su premijera Vojislava Koštunicu u posetu Atini kako bi mu preneli svoj plan o budućnosti Kosova. Pored Kosova, kao centralne teme razgovora sa grčkim zvaničnicima, premijer Koštunica razmotriće sa njima i pokretanje programa pomoći Grčke rekonstrukciji privrede u Srbiji. Srpski premijer obići će i manastir Hilandar na Svetoj gori.

Vlada Grčke izbegava da se izjasni o rešenju za Kosovo, ali kao članica Saveta bezbednosti priprema nekoliko predloga u vezi sa budućim statusom pokrajine. Diplomate očekuju da će o tome Koštunicu sutra obavestiti njegov prvi sagovornik i domaćin, premijer Kosas Karamanlis. Premijera Srbije će primiti sutra i predsednik grčke republike Karolos Papuljas. Na Papuljasov zahtev, on i Koštunica će takođe dati izjave za štampu, uprkos tome što protokol nalaže da se to čini samo ako su sagovornici istog ranga. Izvori u Atini tumače da Papuljas želi da iskoristi Koštunicu da bi domaćoj javnosti izneo svoj stav, pre svega o budućnosti Kosova.

Inače, gost emisije Kažiprst Radija B92 u ponedeljak od 9.30 10 biće član kosovskog pregovaračkog tima i lider političke partije ORA Veton Suroi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: