YIHR: Zakoni zanemareni i kršeni

Inicijativa mladih za ljudska prava navodi da se u Srbiji nastavlja politika zanemarivanja ili kršenja pojedinih zakona.

Izvor: B92

Sreda, 12.10.2005.

13:32

Default images

"Vlast ne obraća pažnju na protivzakonite radnje državnih činovnika, a i dalje je prisutan govor mržnje u medijima, čime se krši Zakon o javnom informisanju", navodi se u rezultatima istraživanja YIHR-a. Istraživanje je obuhvatilo primenu Zakona o slobodnom pristupu informacijama, radiodifuziji, informisanju, suđenjima za ratne zločine i prenosu nadležnosti vojnog na civilno tužilaštvo.

YIHR je podneo zahtev za informaciju na adresu 111 različitih državnih organa, a odgovor je dobio od njih 52, rekao je član YIHR-a Miroslav Janković. "Između ostalog, nismo dobili odgovor na pitanje koliki su troškovi pratnje haških optuženika jer je Vlada procenila da je reč o poverljivom materijalu", rekao je Janković.

U izveštaju se konstatuje i da je u Srbiji i dalje prisutan govor mržnje u medijima, čime se krši Zakon o javnom informisanju. "Zakon samo na papiru proklamuje vrednosti koje štiti i principe kojih se novinari moraju pridržavati, ali se tih odredaba malo ko pridržava. Kao posledica ravnodušnog ponašanja vlasti prema kršenju zakona vode se medijske kampanje protiv lidera nevladinih organizacija, a te hajke ne razlikuju se od onih vođenih u vreme Slobodana Miloševića. U javnom linču pojedinaca i otvorenim pozivima na nasilje prednjače dnevnici Kurir, Srpski nacional, Večernje novosti i Glas javnosti i nedeljnici NIN, Tabloid i Svedok", navodi YIHR.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: