Ren na mostu bez ceremonije

Danas se komesar za proširenje EU, Oli Ren, prošetao Mostom slobode, zajedno sa Vukom Draškovićem.

Izvor: B92

Utorak, 11.10.2005.

08:55

Default images

Na drugom, nezvaničnom otvaranju novosadskog Mosta slobode, komesar za proširenje EU Oli Ren i predstavnici republičke i pokrajnske administracije poručili da obnovljeni most predstavlja simbol puta Srbije ka EU.

Četiri dana posle radikalskog usledilo je i tzv. demokratsko ili evropsko otvaranje mosta. Kako je, komesar EU Oli Ren razjasnio, nije reč o ceremoniji otvaranja već zvaničnom obilasku mosta. "Mislim da će najveća posledica prevremenog otvaranja mosta biti današnja jednosatna pauza u saobraćaju. Uopste mi ne smeta što su ovaj most gradjani Novog Sada mogli koristiti i nekoliko dana pre moje posete. U isto vreme, naravno, ovo je jedna velika investicija EU koja pokazuje da nas interesuje razvoj daljeg povezivanja Srbije sa EU" rekao je komesar za proširenje EU Oli Ren.

Vuk Drašković, ministar inostranih poslova SCG je ponovio svoj ranije izneti predlog da se Mostu slobode promeni ime u "Most Evrope". "Ovaj most je simbol puta Srbije ka Evropskoj uniji i zato mislim da on treba da nosi ime 'evropski most' ili 'most Evrope' rekao je Drašković.

Novosadjani kažu da nije trebalo doći do odvojenih ceremonija otvaranja mosta. "Najbolje bi bilo da smo svi zajedno otvorili most. Ovako ... srpska posla" kaže penzionerka iz Novog Sada.

Obnovom Mosta slobode priča o novosadskim mostovima nije završena. Iz Novog Sada seli se pontonski most koji je tokom poslednjih šest godina uspevao da spase grad potpunog od saobraćajnog kolapsa.

Sa druge strane o obnovi Žeželjevog mosta preko koga ide jedna od glavnih železničkih trasa jos uvek se samo načelno govori.

"Čekaju vas mnogi mostovi"

Oli Ren je danas upozorio da bi Sporazum o stabilizaciji i pridruženju sa SCG mogao biti suspendovan ako u Srbiji bude kršenja ljudskih prava i prava manjina. "Poštovanje standarda je garant kvaliteta života i zaštite najranjivijih članova zajednice. Zbog toga je potrebno poštovati ljudska prava i prava manjina, koja su u osnovi evropskih političkih kriterijuma", rekao je Ren u obraćanju poslanicima Skupštine Vojvodine i dodao da Sporazum sadrži klauzule u kojima se navodi da će doći do njegove suspenzije ako ta prava ne budu poštovana.

"Vojvodina je izuzetan primer mirne koegzistencije, što znači da je još važnije da ljudi ni sada ne reaguju na nasilje. Nadam se da će sve nasilne izgrede zvaničnici osuđivati i promovisati bolje međuetničke odnose", rekao je Ren, prenosi Beta.

"Otvaranje Mosta slobode Srbiju će realno i metaforički odvesti ka Evropi, a obnova mosta rezultat je uspešne multinacionalne saradnje EU i Srbije i ugovornih strana različitih nacionalnosti. Most je uspešan model razvoja, zaštite prirode, tolerancije i kulturne različitosti, a SCG mora da izgrade još neke mostove, važnije od ovog", kaže ren koji će pratnji predsednika Skupštine i Izvršnog veća Vojvodine Bojana Kostreša i Bojana Pajtića i ministra spoljnih poslova SCG Vuka Draškovića obići obnovljeni Most slobode.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: