Beatifikovan antinacistički biskup

U bazilici svetog Petra beatifikovan je kardinal Klemens August, nemački sveštenik koji se suprotstavljao nacizmu.

Izvor: B92

Nedelja, 09.10.2005.

18:43

Default images

"Lik sluge Božjeg, Augusta grofa od Galena, kojeg danas proglašavamo blaženim, živo je svedočanstvo vernosti i Bože snage koja u svojoj deci nastavlja stvarati čuda za svoj narod", rekao je u bazilici svetog Petra, kardinal Hoze Seravia Martines, predsednik Kongregacije za pitanje svetaca, koji je u ime pape predvodio svečanost beatifikacije.

Papa je stigao pri kraju obreda i poklonio se relikvijama novog blaženika, a zatim se obratio kratko prisutnima.

Von Galen, rođen 1876. godine, bio je biskup nemačkog grada Minstera. Tokom nacizma, posebno snažno su odjeknule njegove tri poznate propovedi, kao vrhunac njegovog javnog otpora Hitlerovom režimu, u kojima je ustao protiv nacističkog nasilja, i zauzeo se za obranu prava na život, nepovredivost i slobode svih građana. Na poseban je način vrlo oštro osudio ubistva mentalnih bolesnika. Umro je 1946. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: