Del Ponte u Crnoj Gori i Hrvatskoj

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović kaže da je interes Crne Gore puna saradnja sa sudom u Hagu.

Izvor: B92

Petak, 30.09.2005.

09:25

Default images

Vujanović je u razgovoru s glavnom tužiteljkom Haškog tribunala Karlom del Ponte rekao da će tu saradnju nastaviti svi crnogorski državni organi. Kako je saopšteno iz Vujanovićevog kabineta, on je ponovio posvećenost Crne Gore saradnji s Hagom, a Karla del Ponte je rekla da je zadovoljna kontinuitetom i kvalitetom saradnje s Crnom Gorom.

Glavna preokupacija Haškog tribunala je hapšenje svih begunaca, a posebno Radovana Karadžića i Ratka Mladića, izjavila je glavni tužlac Karla del Ponte nakon razgovora sa premijerom Milom Đukanovićem.

Del Ponte je ocenila kontinuiranom i kvalitetnom saradnjom Crne Gore sa Hagom navodeći da Crna Gora od početka, od vremena kada je to bilo mnogo teže nego danas, podržava aktivnosti međunarodnog suda za ratne zločine u Hagu".

Ona je rekla da je tokom razgovora upitala Đukanovića šta bi uradio kako bi bili locirani Karadžić i Mladić, kada bi se on nalazio na čelu Haškog tribunala. Del Ponte nije precizirala sta je Đukanovic rekao.

U razgovoru sa Karlom Del Ponte premijer Đukanovic je istakao spremnost Crne Gore da i dalje ispunjava sve obaveze prema Haskom sudu. On je frustrirajućom ocenio činjenicu da je deset godina prošlo od kraja rata u Bosni i Dejtonskog sporazuma, a da još postoje ljudi koji su optuženi za ratne zločine i skrivaju se od lica pravde

"Karadžić povremeno u BiH"

Komandant štaba NATO-a u BiH Luis Veber kaže da se Karadžić i Gotovina najverovatnije povremeno kriju u BiH. "Sedam najtraženijih optuženika za ratne zločine sa prostora SFRJ nije u BiH, ali Radovan Karadžić i Ante Gotovina najverovatnije povremeno borave u Bosni i Hercegovini. Moguće je da oba ponekad dođu. Ne verujem da Mladić dolazi. On je, čini mi se, oprezniji od drugih", izjavio je Veber za sarajevski Dnevni avaz.

Sanader i Mesić razočarani

Iako su se vlasti u Hrvatskoj nadale da će tokom razgovora sa Karlom Del Ponte uspeti da ubede glavnu tužiteljicu da ta država u potpunosti sarađuje sa Hagom, to se nije dogodilo. Del Ponte iz Zagreba odlazi razočarana, jer je general Ante Gotovina i dalje na slobodi.

Iako se službeni Zagreb nadao da će ovog puta smekšati glavnu hašku tužiteljku u vezi sa ocenom hrvatske saradnje, to se nije dogodilo. Nakon skoro dvosatnog sastanka, Karla del Ponte je kazala da je razočarana jer i pored pozitivnog razvoja poslednjih meseci i nedelja, još uvek ostaje nerešeno pitanje generala Gotovine. Glavno pitanje koje je zanimalo hrvatske zvaničnike jeste postoji li puna saradnja sa Hagom, ali Karla je zamolila da je to ne pitaju, napominjući da će o tome izvestiti ministre spoljnih poslova EU. Kazala je da ima još dva dana za sastavljanje mišljenja o saradnji Hrvatske.

Premijer Ivo Sanader i predsednik Mesić bili su vidno razočarani nakon sastanka i izjavili su da Hrvatska nastavlja sa sprovođenjem Akcionog plana za hvatanje Gotovine i Haškim sudom, bez obzira na odluku Evropske unije da li počinju pregovori. U ponedeljak se u Luksemburgu održava sastanak ministra spoljnih poslova, na kojem će se razmotriti saradnja Zagreba sa Hagom, a nakon izveštaja Karle del Ponte, EU bi trebalo da odluči o početku pregovora sa Hrvatskom.

Saradnja sa Hagom - državni interes

U razgovoru sa glavnim tužiocem Haškog tribunala, premijer Vojislav Koštunica i njegovi saradnici ponovili su da je puna saradnja sa Hagom, uključujući i rešenje slučaja Ratka Mladića interes države, jer je cilj ulazak u Evropsku Uniju, što ne može da se ostvari bez izručenja svih haških optuženika, izjavio je za B92 savetnik premijera Srbije za Hag Aleksandar Simić: "To nam je iz Brisela iz EU potpuno jasno saopšteno, da nema završetka pregovora o pridruživanju, bez završetka potpune saradnje sa Hagom, a ona se simbolički veže za generala Mladića. Životni interes, kako je to rekao predsednik Vlade juče gospođi Del Ponte je da se saradnja sa Haškim tribunalom okonča i da Srbija uđe u red onih zemalja koje će u dogledno vreme biti kandidati za punopravno članstvo u EU“.

Gostujući u emisiji Proces TV, Simić je rekao da je Karli del Ponte juče takodje rečeno da Vlada Srbije i dalje veruje u dobrovoljnu predaju haških optuženika. Simić ne isključuje ni mogućnost da se na predaju odluči i sam Ratko Mladić: “Apsolutno mogu da zamislim da se gospodin Mladić može dobrovoljno predati. Ja verujem da je i general Mladić neko ko može u određenom momentu razmisliti da je bolje za njega, ali pre svega bolje za njegov narod i za održivost Republike Srpske da se preda i da na taj način ovu strategiju koju je Vlada Srbije odabrala potvrdi još jednom.”

Komentarišući izjavu Del Ponteove da je novi rok da Srbija izruči generala Mladića, decembar, Aleksandar Simić kaže da nije moguće dati takvo obećanje ukoliko se, kao u ovom trenutku, ne zna gde se Mladić nalazi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: