Ešdaun i OVK: Staro vam oružje

Na suđenju Miloševću prikazan je snimak susreta Pedija Ešdauna i pripadnika OVK i albanskih civila ujesen 1998.

Izvor: Beta

Četvrtak, 29.09.2005.

16:07

Default images

U prvom delu snimka načinjenog 28. septembra 1998. vidi se Ešdaun, koji je tada Kosovo posetio kao izaslanik britanskog premijera Tonija Blera, kako stoji sa dva uniformisana pripadnika OVK i pregleda automatsku pušku koju su mu on dali, skidajući pun okvir sa municijom.

Ešdaun je zatim prikazan kako u jednoj kući pregleda desetak pušaka, od kojih su neke automatske, koje pred njega iznose albanski civili. Britanski političar puške na snimku repetira pošto je sa njih uklonio pune okvire za municiju, komentarisući nerazgovetno.

Nakon što su domaćini pred njega izneli punu kesu ručnih bombi, on ih upozorava da budu izuzetno oprezni jer su bombe verovatno iz Drugog svetskog rata.

Ešdaun im na snimku kaže i da će o svemu što je video izvestiti premijera Blera, da je "skandal što medjunarodna zajednica nije ništa učinila" i obećava da će "uraditi sve što može".
Milosević je u sudnici tvrdio da je Ešdaun "pregledao oružje terorističke organizacije i davao uputstva kako da ga upotrebe, da budu oprezni i da ga je poslao Bler".

Sudije Ijan Bonomi i O Gon Kvon uzvratile su da se na snimku ne čuje da je Esdaun rekao tako nešto.

U nastavku procesa Sudsko veće bi trebalo da odluči da li će ova traka ući u dokazni materijal.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: