Verovatno hiljade mrtvih u Orleansu

Gradonačelnik Nju Orleansa Rej Nejdžin izjavio je danas da je uragan Katrina najverovatnije ubio hiljade ljudi u tom gradu.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 31.08.2005.

10:47

Default images

"Znamo da je u vodi veliki broj tela. Najmanje stotine, ali najverovatnije hiljade", izjavio je Nejdžin. Stanovništvo koje je izbeglo iz Nju Orleansa i okoline, prema procenama, mesecima neće moći da se vrati. "Biće najverovatnije potrebno od 12 do 16 nedelja da bi stanovnici Nju Orleansa mogli da se vrate svojim prebivalištima u poplavljenim oblastima", kazao je Nejdžin.

Prema procenama, Nju Orleans i njegovu širu okolinu od ukupno 1,4 miliona stanovnika napustilo je 1,2 miliona pre naleta uragana. Operacija evakuacije oko 25.000 stanovnika Nju Orleansa koji nisu mogli da napuste grad i potražili skrovište na zatvorenom gradskom stadionu počela je jutros i trajaće oko dva dana. Oni će biti evakuisani u Hjuston, u državi Teksas.

Više od 125 osoba izgubilo je život u naletu uragana Katrina u državi Misisipi, javio je danas jedan lokalni dnevni list.

Iako su vlasti smatrale da su izbegle najveći nalet uragana, u utorak je 80 procenata Nju Orleansa bilo pod vodom.

A na Tajvanu tajfun

S druge strane, Tajvanu preti tajfun Talim, koji se približava brzinom vetra od oko 141 kilometar na sat i koji bi, prema meteorološkim prognozama, trebalo da stigne na Tajvan do tog ostrva u toku današnjeg dana ili najkasije sutra ujutru.

Na tajvanu su zbog obilnih kiša i jakih vetrova već zatvorene neke škole i kancelarije. Gradske vlasti prestonice Tajpeja naredile su zatvaranje svih škola i kancelarija, što je već učinjeno u gradovima na severu, istoku i u centru zemlje, kako bi se dočeko tajfun, treći koji će ove godine pogoditi Tajvan. Vlasti su takođe upozorile građane da se sklone iz obalskih i planinskih oblasti, kao i od reka, zbog mogućih poplava i odrona zemlje, prenosi Beta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: