Zbog garaže ugrožene knjige

Prema projektu Urbanističkog zavoda, Beograđanima će ispod Narodne biblioteke biti omogućeno korišćenje novih 350 parking mesta.

Izvor: B92

Sreda, 31.08.2005.

08:00

Default images

Iako je projekom predviđena i izgradnja depoa za knjige na novih 4.000 metara kvadratnih, u Narodnoj biblioteci kažu da će zbog izgradnje garaže biti ugrožene knijge.

Garaža, koja bi trebalo da olakša parkiranje na Vračarskom platou, prema rečima direktora Narodne biblioteke, Sretena Ugričića, mogla bi da ugrozi bezbednost biblioteke. Njega brine to što bi, po procenama eksperata, garaža u blizini dva objekta od nacionalnog značaja, Biblioteke i Hrama Svetog Save, mogla biti iskorišćena za terorističke napade. Drugi razlog je što je stabilnost objekta već ugrožena prošlogodišnjim građevinskim radovima. "Naš magacin je u prethodnom periodu bio ugrožen prodiranjem vode upravo zbog tih poremećaja u statici ovoga terena zbog izgradnje Svetosavskog hrama i Vračarskog platoa i mi to sad pokušavamo da saniramo, jedna izgradnja ove veličine i gabarita bi ponovo ugrozila celu stvar. Naša zgrada je naprsla na nekoliko mesta", kaže Sreten Ugričić, direktor Narodne biblioteke.

Još jedan od razloga neprihvatanja projekta jesu izduvni gasovi koji narušavaju mikroklimu, odnosno štete knjigama, jer razjedaju papir. Zbog toga bi bila ugrožena zbirka knjiga od neprocenjive vrednosti. Međutim, nadležni u kabinetu gradonačelnika Beograda kažu da su knjige sada mnogo više ugrožene: "Sada se ispred biblioteke na tom prostoru nalazi 150 automobila, koji se neuredno parkiraju i koji stvarno zagađuju sredinu. Kada automobili siđu u garažu onda se emisija štetnih gasova u atmosferu pušta kroz filter, vrlo kontrolisano i ja tvrdim da će zagađenja na tom prostoru biti manje", objašnjava Đorđe Bobić, glavni gradski arhitekta.

Bobić kaže i da razlozi koje navode u Narodnoj biblioteci nisu dovoljni da se odustane od projekta. Ako beogradske vlasti ne uvaže primedbe biblioteke, izgradnja garaže za 350 automobila počeće za dve godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: