"Srbi s pravom zabrinuti"

Direktor Balkanske incijative u Američkom institutu za mir ocenjuje da su Srbi na Kosovu s pravom zabrinuti za svoju bezbednost

Izvor: B92, Beta

Sreda, 31.08.2005.

11:57

Default images

Danijel Server je za Glas Amerike rekao da ne misli da su ti strahovi psihološke prirode: "Činjenica je da međunarodna zajednica nije potpuno uspešna u zaštiti manjina na Kosovu i mislim da će, čak i nakon odluke o konačnom statusu, biti problema."

Prema njegovim rečima, većinska albanska zajednica mora da se uhavati u koštac s pitanjem nasilja i pronađe počinioce zločina i da ih izvede pred lice pravde. "U suprotnom, cela albanska zajednica će biti okrivljena za ta ubistva, a to će biti pogresan put", dodao je on.

Suroi: Pregovori o statusu od oktobra

S druge strane, lider opozicione političke partije "Ora" sa Kosova, Veton Suroi, smatra da Srbija, i nakon pada Slobodana Miloševića, mora da snosi odgovornost za počinjena dela.

Naime, on je rekao da očekuje da će pregovori o budućem statusu te pokrajine početi od oktobra meseca, ali da "Beograd nema pravo da traži mnogo", jer je Srbija izgubila to pravo u ratu. "Beograd je ratovao, izvršio genocid i izgubio legitimitet", ocenio je Suroi u Alpbahu, gde učestvuje u "Političkim razgovorima" 61. Evropskog foruma.

Koha Ditore: Ahtisari izaslanik za konačni status

I prištinski dnevnik Koha ditore bavio se danas pregovorima o konačnom statusu Kosova. Taj list piše da bivši predsednik Finske, Marti Ahtisari, ima velike šanse da bude izabran za specijalnog izaslanika generalnog sekretara UN za pregovore o budućem statusu.

List piše da je samo pitanje vremena kada će generalni sekretar UN Kofi Anan i formalno imenovati Ahtisarija za specijalnog izaslanika. Ahtisari, koji je zajedno s predstavnikom Rusije Viktorom Černomirdinom 1999. bio glavni pregovarač za prekid ratnih dejstava u bivšoj SRJ, ima podršku svih relevantnih činilaca da dobije ovu značajnu funkciju, uključujući i Kontakt grupu za Kosovo. On će biti imenovan na osnovu prethodno najavljenog plana, prema kojem će, ako procena ostvarivanja standarda bude pozitivna, na čemu radi ambasador Kai Eide, Savet bezbednosti UN dati zeleno svetlo za početak razgovora o političkom statusu Kosova, zaključuje list.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: