Tužilac: 20 godina za Ljimaja

Tužilac je zatražio kaznu od 20 godina zatvora za Fatmira Limaja, 18 godina za Haradina Balu i 15 godina za Isaka Musliua.

Izvor: SENSE

Utorak, 30.08.2005.

18:21

Default images

Optuženima za protivpravno zatvaranje civila, njihovo prebijanje, mučenje, ponižavanje i ubistvo najmanje 23 osobe, u većini nacionalnih sistema – ako budu proglašeni krivim – obavezno bi bila izrečena kazna doživotnog zatvora – rekao je danas Aleks Vajting, zaključujući završnu reč tužilaštva na suđenju trojici bivših pripadnika OVK, optuženih za zločine u logoru Lapušnik u leto 1998. godine.

Primećujući da to, međutim, “nije sudska praksa ovog suda”, Vajting je ukazao na faktore od značaja za odmeravanje kazni u Tribunalu, među kojima je na prvom mestu težina dela. U slučaju logora Lapušnik se, po Vajtingu, radi o izuzetno teškim, nasilnim i ponižavajućim delima, koja uključuju okrutno postupanje sa zatočenicima, njihovo teško premlaćivanje, mučenje i ubijanje najmanje 23 zatočena Srba i Albanca.

Ta dela su trajala dugo – više od dva meseca dok logor nije evakuisan pred ofanzivom srpskih snaga – i počinjena su sa predumišljajem, organizovano i sa, kako je istakao Vajting, “diskriminatornom namerom.” Srbi su, rekao je, bili meta napada “samo zato što su Srbi, a Albanci samo zbog navodne veze sa Srbima.”

Zaključujući završnu reč, tužilac je zatražio kaznu od 20 godina zatvora za prvooptuženog Fatmira Limaja, tadašnjeg zapovednika OVK u zoni u kojoj se nalazio Lapušnik; 18 godina za zatvorskog stražara Haradina Balu koji je učestvovao u ubistvu deset zatočenika u planinama Beriša, te 15 godina zatvora za Isaka Musliua koji je komandovao jedinicom OVK stacioniranom u Lapušniku i, kako tvrdi tužilac, bio komandant logora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: