U utorak presuda Jokiću

Žalbeno veće izreći će u utorak presudu Miodragu Jokiću.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 29.08.2005.

11:00

Default images

U utorak će se znati sudbina Miodraga Jokića, admirala Vojske Jugoslavije, koji je prvostepenom presudom Haškog tribunala marta 2004. godine osuđen na 7 godina zatvora. Njega čeka izricanje presude Žalbenog veća Haškog tribunala, kome se Jokić žalio.

Kako Tužilaštvo nije uložilo žalbu, prema propisima Tribunala, Jokić ne može dobiti veću kaznu od prvostepene. Prethodno je admiral Jokić priznao krivicu za granatiranje Dubrovnika, istovremeno izražavajući žaljenje zbog žrtava i uništavanja dela Starog grada. Njegovo svedočenje je bilo jedno od ključnih na suđenju generalu Pavlu Strugaru, koji je potom osuđen na osam godina zatvora, kao Jokićev pretpostavljeni. Tokom sledeće nedelje, biće nastavljeno svedočenje Vojislava Šešelja na suđenju Slobodanu Miloševiću. Šešelj nastavlja iskaz, koji ulazi u treću radnu nedelju, a očekuje se da će potrajati i cele ove sedmice.

Na ostalim procesima, danas su date završne reči optužbe i odbrane na suđenjima trojici članova OVK, Fatmiru Ljimaju, Isaku Musliuu i Haradinu Balji, a očekuje se davanje završnih reči i na suđenju Seferu Haliloviću, bivšem načelniku Glavnog štaba Armije BiH, optuženom za zločine nad hrvatskim civilima 1993. u selima Grabovica i Uzdol. Uoči završnih reči, odbrana bivšeg prvog čoveka Armije BiH zatražila je da njihov klijent bude pušten na slobodu do izricanja presude.

Izvođenjem novog svedoka odbrane, biće nastavljen i proces protiv bivšeg ratnog komandanta bosanske Armije u području Srebrenice, Naseru Oriću, koji se tereti za zločine protiv čovečnosti nad bosanskim Srbima 1992. i 1993.

Završne reči optužbe

U završnoj reči na suđenju bivšim pripadnicima OVK Fatmiru Ljimaju, Haradinu Baljaju i Isaku Muslijuu, zastupnici optužbe tvrdili su da su dokazali krivicu optuženih za zločine nad Albancima i Srbima u logoru Lapušnik 1998.

Tužilac Aleks Vajting rekao je da dokazi predstavljeni tokom suđenja bez ikakve sumnje pokazuju da su Ljimaj, Balja i Musliju odgovorni za nezakonito pritvaranje, prebijanje, mučenje i ubijanje Albanaca koje su smatrali "kolaboracionistima" i Srba koje su smatrali neprijateljima zbog njihove nacionalnosti. Vajting je precizirao da je, po iskazima svedoka, Ljimaj bio glavni zapovednik OVK u čitavom području i da je arbitrarno odlučivao o tome ko će od pritvorenih u logoru biti oslobođen i živeti, a ko umreti. Optuženi Baljaj je, po njegovim rečima, kao stražar učestvovao u prebijanju i mučenju pritvorenika, a krajem jula 1998. po Ljimajevom naređenju, počinio je, sa još dva pripadnika OVK, streljanje 11 Albanaca. "Baljajeve reči: 'Ovo je smrtna presuda za vas' bilo je poslednje što su oni čuli", kazao je tužilac, dodajući da u to vreme u logoru više nije bilo živih Srba.
Činjenicu da je Baljaj isto toliko albanskih pritvorenika oslobodio neposredno pre streljanja, tužilac je naveo kao dokaz Ljimajeve moći da o tome odlučuje. Za optuženog Muslijua, Vajting je naglasio da je bio neposredni zapovednik logora Lapušnik i da je naređivao i učestvovao u čestom prebijanju, mučenju i ubijanju zatvorenika. "Često je nosio masku, ne da bi se zaštitio od Srba, već da bi - u pravom kukavičkom činu - prikrio svoj identitet od žrtava", naznačio je zastupnik optužbe, javlja Beta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: