Ubijena dva mladića na Kosovu

Štrpce -- Dva srpska mladića ubijena su, jedan je teže i još jedan lakše ranjen kada je u selu Banjica na njih pucano iz automobila u pokretu

Izvor: B92, Beta, KIM radio
Podeli

U napadu koji se dogodio sinoć oko 23.30 na putu Priština-Štrpce, ubijeni su Ivan Dejanović rođen u Prilužju, i Aleksandar Stanković, rođen u Konjuhu u opštini Lipljan, povređen je Nikola Dukić iz Novog Naselja u opštini Lipljan, i on se nalazi u prištinskoj bolnici, dok je Aleksandar Janićijević iz Štimlja lakše ranjen, javlja Živojin Rakočević, novinar KIM radija iz Čaglavice.

Kako je javila TV "Herc" iz Štrpca, policija je jutros u selu Koštanjevo, u opštini Štrpce, uhapsila tri osobe pod sumnjom da su sinoć pucali na četvoricu srpskih mladića, a zatim ih je oslobodila. Osumnjičeni za napad su izjavili da su se sasvim slučajno našli u selu Koštanjevo, u blizini mesta napada, i da ne odgovaraju opisu koje je o napadačima policiji dao jedan od ranjenih mladića. Ta televizija ranije je javila da je policija kod osumnjičenih pronašla lovačko naoružanje i zaplenila beli "mercedes", dok su uhapšeni i njihovo vozilo prebačeni u Uroševac.

Predstavnik UNMIK policije Tomas Li, međutim, u izjavi za B92 nije mogao da potvrdi da je bilo ko uhapšen u vezi sa sinoćnjim napadom. Li je objasnio da je do napada došlo na putu za Štrpce, kada je došlo do presretanja automobila u kojima se nalazilo četvoro Srba i ispaljivanja hitaca iz automatske puške na njih.

"Jedna od žrtava koja je ranjena u ruku odvezla je automobil do Uroševca, gde su naišli na kosovsku policijsku službu. On je obavestio policiju da su povređeni, nakon čega su prebačeni u bolnicu. Dve žrtve su istog trenutka proglašene mrtvima, dok se jedna osoba nalazi u kritičnom stanju. UNMIK policija intenzivno radi na rasvetljavanju slučaja i moli sve koji znaju bilo šta o tom događaju da se obrate najbližoj policijskoj stanici", kazao je Li.

Mesto ubistva

Kosovska policija, UNMIK i Kfor blokirali su na nekoliko sati deo magistrale na kome se incident dogodio. Ipak, novinari koji su bili na licu mesta kažu da je mesto ubistva jedva obeleženo, a da su oni sami čak pronašli jednu čauru, iako je prethodno obavljen uviđaj.

U Štrpcu je formiran krizni štab na čijem je čelu predsednik Skupštine opštine Štrpce Stanko Jakovljević, a svi putni prilazi su pokriveni brojnim patrolama međunarodne i kosovske policije. Jakovljević navodi da se najverovatnije radi o mladićima iz neke od srpskih enklava, koji su obišli svoje drugove u Štrpcu i po povratku su napadnuti.

Napadači pucali dvaput

Jedan od dvojice ranjenih Srba Aleksandar Janićijević ispričao je novinarima Kim Radija da su oko 21 čas vozilom marke "golf", prištinskih registarskih oznaka uputili iz Lipljana prema Štrpcu i da su na putu primetili da ih prati vozilo marke "mercedes". Kod sela Banjica, u prvom napadu, pogođena im je guma na automobilu. "Mi smo, u stvari, stali da zamenimo gumu, međutim, oni su bili tamo pozadi i pratili nas. Oni su namerno pucali na gumu da je izbuše kako bi mi stali da je zamenimo. Kada smo mi stali oni su već stigli. Ugasili su svetlo na kolima i pucali su. Vozač je poginuo odmah, ovaj do njega je bio ranjen, a ovaj koji je bio samnom pozadi i on je isto poginuo. Znači, ja sam ostao živ s jednim drugom, koji je sad u Prištini. Nismo ništa videli, ugasili su svetla. Registraciju izgleda da nije ni imao. Nisu ni izlazili iz kola samo su otvorili vatru", ispričao je Janićijević.

Nikola Dukić, jedan od dvojice ranjenih mladića, nalazi se u prištinskoj bolnici, a povređeni su mu organi u predelu abdomena. Njemu je, u međuvremenu, u operaciji saniranja povreda, izvađena slezina. Dukića su u bolnici posetili predsednik Srpskog pokreta otpora Kosova i Metohije Momčilo Trajković i ministar za povratak u Vladi Kosova Slaviša Petković. Trajković je izjavio da su lekari rekli da je stanje povređenog mladića stabilno i da se ne očekuju komplikacije. Aleksandar Janićijević je lakše povređen i otpušten je iz bolnice.

Predstavnik srpske zajednice u opštini Lipljan, Borivoje Vignjević, kaže da je situacija u Lipljanu mirna i da se očekuju reakcije i objašnjenja predstavnika međunarodne zajednice: "Imamo situaciju u kojoj je Aleksandar Janićijević rekao da je primetio 'mercedes' crne boje, a već danas imamo izjave koje su dosta konfuzne- da je zaustavljen 'mercedes' bele boje i da su neka lica privedena. Dakle, pokušava se da se smiri situacija, ali i da se stvori konfuzija da ni sami pojedinci koji su stradali u tom incidentu ne znaju šta se dešava. Niko nam se nije obratio, niko s nama nije razgovarao, niko nam ništa zvanično nije rekao. Kao predstavnik srpske zajednice u opštini Lipljan nisam upoznat s konkretnim stvarima koje su preuzeli predstavnici kosovske policije, UNMIK administracije i Kfor, a s obzirom na to da je sutra jedan od UNMIK praznika i da niko ne radi, mislim da ni do utorka nećemo imati pravu informaciju i pravi odgovor."

Šef UNMIK-a šokiran besmislenim zločinom

Šef UNMIK Soren Jesen-Petersen kaže da je šokiran zbog napada na mladiće srpske nacionalnosti u blizini Štrpca.

"Šokiran sam i zapanjen ovim tragičnim i besmislenim zločinom. Zahtevao sam od policije da posvete maksimalnu pažnju i sve pretraže kako bi uhvatili počinioce ovog gnusnog zločina", rekao je Jesen-Petersen.

UNMIK je uputio izraze najdubljeg saučešće porodicama žrtava, a zatraženo je da svako ko ima bilo kakve informacije o ovom zločinu obavesti policiju.

Napad na mladiće srpske nacionalnosti oštro je osudio i šef misije Američke kancelarije u Prištini Filip Goldberg. "Bio sam besan kada sam saznao za hladnokrvno ubistvo dva kosovska Srbina, pored Štrpca prošle noći, zločin u kome su još dva kosovska Srbina ranjena. Izražavam moje najdublje saučešće porodicama žrtava i zajednicama u kojima su živeli", navodi se u reagovanju Goldberga dostavljeno Beti.

I Američka kancelarija u Prištini apeluje na sve koji imaju informacije o ovom zločinu da ih odmah prijave policiji, ali i na stanovnike tog regiona i celog Kosova da ostanu mirni i pomognu policiji kako bi počinioci bili dovedeni pred lice pravde.

Reagovale i albanske stranke 

Ubistvo dvojice srpskih mladića nedaleko od Štrpca danas su najoštrije osudili Kancelarija predsednika Kosova Ibrahima Rugove i stranke kosovskih Albanaca.

Uz izraze saučešća porodicama žrtava, iz Rugovine kancelarije je zatraženo od nadležnih organa da preduzmu sve moguće mere da se istraži ovaj incident i privedu pred lice pravde počnioci zločina.

Stranke kosovskih Albanaca najoštrije su osudile ubistva kao kriminalni akt i napad na bezbednost građana i političke procese u kosovskom društvu.

Koštunica: Za zločin odgovorna misija UN

Premijer Vojislav Koštunica izjavio je da odgovornost za "albanski teror nad Srbima na Kosmetu" snose i predstavnici Misije Ujedinjenih nacija, pa i onaj deo međunarodne zajednice koji podleže teroru kao sredstvu ucene, "kako bi se što pre otvorili razgovori o takozvanom statusu Kosova i Metohije".

Koštunica je u javnom obraćanju specijalnom izaslaniku Kaiju Eideu i šefu UNMIK-a Sorenu Jesen-Petersenu, koje prenosi Fonet, izjavio da ubistvo dva srpska mladića i ranjavanje još dva, predstavlja brutalan teror nad preostalim Srbima na Kosovu.

Predsednik Vlade Srbije smatra da "albanski teroristi opet ubistvima poručuju Srbima da mogu da biraju između smrti i progona". "Što je najgore, to je permanentna poruka srpskom stanovništvu od juna 1999. godine, od kada je civilna i vojna misija UN došla u pokrajinu da uspostavi mir i bezbednost", naglasio je premijer. "Želim od Vas da čujem jasno i glasno o kakvim je to standardima reč kada se mladići nekažnjeno ubijaju samo zato što su Srbi", rekao je Koštunica i dodao "da smo prošle noći ponovo videli šta su standardi za preostalo srpsko stanovništvo". "Ljuto se vara svako ko misli da će terorom nad kosovskim Srbima ostvariti svoje političke ciljeve", poručuje Koštunica.

Tadić: Poruka Srbima da im nema mesta na Kosovu

Predsednik Srbije Boris Tadić je ocenio da ubistvo dvojice srpskih mladića "predstavlja nedvosmislenu poruku Srbima da za njih nema mesta na Kosovu i Metohiji".

"Ovaj teroristički akt još jedan je dokaz da je na Kosovu i Metohiji ključno pitanje poštovanje prava na život i drugih ljudskih prava. Svakom je danas jasno da je tamošnje društvo daleko od spremnosti da bude demokratsko i multietničko", istakao je Tadić u reagovanju na sinoćnje ubistvo. 

On je upozorio da "ukoliko počinioci ovog zločina ne budu otkriveni, kao što nisu otkrivene ubice dece u Goraždevcu i počinioci mnogih drugih zločina u poslednjih šest godina, biće jasno da ne postoji rešenost odgovornih institucija da se na Kosovu i Metohiji uspostavi vladavina prava i spreče novi zločini".

Drašković: Teroristički čin

Osuđujući napad na četvoricu mladića srpske nacionalnosti, ministar spoljnih poslova Srbije i Crne Gore Vuk Drašković rekao je da je njihovo ubistvo i ranjavanje "teroristički čin, koji su nedavno javno najavili albanski ekstremisti kao put da međunarodna zajednica prihvati njihov utlimatum za nezavisno Kosovo".

"Ujedinjene nacije, Evropska unija, zemlje Kontakt grupe i NATO moraju da bez oklevanja pruže svu zaštitu srpskom narodu na Kosovu i Metohiji i preduzmu najodlučnije mere protiv albanskog terorizma", navodi se u izjavi DRaškovića koju je Beti dostavilo Ministarstvo spoljnih poslova SCG.

Marović: Istraga mora biti efikasnija

Predsednik SCG Svetozar Marović izrazio je večeras žaljenje zbog ubistva i ranjavanja srpskih mladića kod Štrpca i zatražio što hitnije otkrivanje ubica, saopšteno je iz predsednikovog kabineta. "Istraga mora biti efikasnija nego prethodne. U protivnom će samo rasti nepovjerenje u institucije međunarodne zajednice na Kosovu i nepovjerenje u mogućnost izgradnje multietničkog društva", upozorio je Marović.

Ubistvo osudila i kosovska vlada

"Nezavisno od motiva i okolnosti, Vlada Kosova zatražila je od Unmika i Kosovske policijske službe veoma brzu i efikasnu akciju na hapšenju počinioca ovog zlodela", navodi se u reagovanju Vlade Kosova, koje su preneli prištinski mediji na albanskom jeziku.

Vlada Kosova apeluje kod građana Kosova da sarađuju sa organima reda i pravde za privođenja počinioca ovog, kako ocenjuje, "kriminalnog akta".

strana 1 od 404 idi na stranu