Lajon: Veza Amfilohija, Vlade i EU

Džejms Lajon smatra da izjava Amfilohija Radovića povezana sa predstojećim razgovorima o pridruživanju SCG Evropskoj uniji.

Izvor: Beta

Nedelja, 28.08.2005.

12:54

Default images

Predstavnik Međunarodne krizne grupe za Srbiju ocenio je da je izjava mitropolita Amfilohija Radovića u vezi sa predajom Radovana Karadžića "delimično izazvana" predstojećim pregovorima o potpisivanju ugovora o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom i da pokazuju stavove Vlade.

"Poslednje Amfilohijeve izjave mogu ukazati da su Vlada Srbije i nacionalističke snage konačno shvatile da nije u najboljem interesu Srbije da begunci i dalje budu na slobodi", kazao je Lajon podgoričkim "Vijestima".

Lajon je kazao da je očigledno da Karadžić provodi vreme ne samo u Bosni, već i da ima simpatizere unutar Crne Gore i da se povremeno skriva tamo. "Ako Karadžića nađu na crnogorskoj teritoriji, sigurno je da bi se postavljala pitanja o ulozi koju igra vlast. U isto vreme, to bi izazvalo pitanja o ulozi koju je crkva igrala u njegovoj slobodi", kazao je Lajon.

Amfilohije je u petak izjavio da bi on, da je na Karadžićevom mestu, otišao u Hag. Crnogorske vlasti i Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori negirali su tvrdnje da se Karadžić krije u Crnoj Gori i da tu povremeno dolazi. Mitropolija crnogorsko-primorska je saopštila da je spremna da otvori vrata svih svojih hramova i objekata kako bi se svi zainteresovani uverili da ne krije Karadžića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: