Spaseni mornari ruske podmornice

Moskva -- Posada ruske mini-podmornice, koja je četiri dana bila zarobljena u Beringovom moru na dubini od 190 metara, spasena je.

Izvor: B92, Beta
Podeli

Svih sedam članova posade su dobro, a na površinu su izašli sami, pošto je britanski podvodni robot, Škorpion-45, uspeo da iseče ribarsku užad u koje se podmornica zaplela. Kako je rekao admiral Viktor Fjodorov, posle akcije britanskih spasilaca, "posada je uspela sama da otvori poklopac i da izađe na palubu spasilačkog broda", preneo je Interfaks.

Kako se saznaje, mornarima su na brodu Alagez ukazali prvu pomoć, posle čega su prebačeni u bolnicu Petropavlovsk-Kamčatka.

Rusija je zahvalila Velikoj Britaniji, Japanu i Sjedinjenim Američkim Državama na pomoći u spašavanju sedam ruskih mornara. Ruska mornarica se zahvalila britanskoj spasilačkoj ekipi koja je oslobodila  posadu "batiskafa". "Operacija spašavanja srećno se završila. Zahvaljujem svima, a posebno britanskoj spasilačkoj ekipi", rekao je Fjodorov.

U pomoć ruskoj posadi juče su stigli britanski i američki timovi sa specijalnim robotima za izvlačenje podmornice - podvodnim robotima-vozilima Super Škorpionima.

Mini-podmornica AS-28, koja služi upravo za spasilačke akcije, bila je zarobljena na oko 75 kilometara južno od Petroplavska, severno od Japana, a zapadno od Aleutskih ostrva. Podmornica se nalazila na velikoj dubini, a mornari su u trenutku incidenta imali rezervi kiseonika za 120 sati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 404 idi na stranu