Obustavljeno gonjenje M. Miloševića

Okružno javno tužilaštvo u Požarevcu obustavilo je proces protiv Marka Miloševića, bez obrazloženja; ostale optužnice ostaju.

Izvor: B92

Petak, 05.08.2005.

16:54

Default images

Ovo praktično znači da se protiv Marka Miloševića ukida poternica i da on neometano može da se vrati u zemlju. Pre oko dva meseca ukinuta je takodje Interpolova poternica za Mirjanom Marković, suprugom Slobodana Miloševića. Zamenik okružnog javnog tužioca, Dimitar Krstev, optužnicu protiv Marka Miloševića je povukao bez obrazloženja.

Okružno tužilaštvo u Požarevcu je od Opštinskog suda tražilo na uvid predmet, i danas je o povlačenju optužnice obavestilo Opštinski sud, saznaje dopisnik B92 iz Požarevca Radoslavka Despotović. Prema sistemu subordinacije, okružni tužilac može da ukine optužnicu, koju podiže opštinski.

Saznaje se da je optužnica povučena samo protiv Marka Miloševića, dok protiv ostalih učesnika u događaju, zbog kojeg se krivično gone, optužnice ostaju na snazi. Ponovljeni glavni pretres počinje 12. oktobra, a iz ovog postupka se Milošević  izuzima.

Na snazi ostaje optužnica protiv braće Ašanin, Bojana Tadića, Milana Lazića i Zorana Ivanovića. Protiv Miloševića se vodio postupak za delo iznude.

Dana 7. marta 2000. godine, u diskoteku Madona, na silu je, prema navodima optužnice, odveden otporaš Zoran Milovanović, od kojeg je Milošević iznuđivao priznanje ko stoji za organizacije Otpor i ko je finansira, preteći mu da će ga u suprotnom "iseći na komade motornom testerom i baciti i Veliku Moravu".

Ništa drugo nisam ni očekivao

Novinar i otporaš Mile Veljković, smatra da je odustajanje od optužnice rezultat dogovora na najvišem vrhu, kada je izmedju Slobodana Miloševića, Vojislava Koštunice i Čedomira Jovanovića navodno dogovoreno da se Miloševiću garantuje da će mu porodica biti bezbedna i da se neće krivično goniti.

Veljković smatra da je zanimljivo da od optužnice odustaje onaj ko je nije podigao, dakle, Okružni, a ne Opštinski tužilac: "Danas sam stupio u kontakt sa Dimitrijem Krstevim i on mi je kazao da je morao tako da postupi, jer ga je republički tužilac zamolio da to ne čini isti onaj koji ga je optužio tj. Miroslav Vojinović. Takođe mi je rekao da je odlučio da odustaje od optužnice, jer je Zoran Milovanović, oštećeni, izjavio pred tužilaštvom da se ne seća da je Marko Milošević učestvovao u njegovom maltretiranju".

Otporaš koji je od saradnika Marka Miloševića stradao u maju 2000. godine, Nebojša Sokolović, očekivao je da optužnica bude povučena: "Ipak se radi o političkoj nagodbi, a o kakvoj se radi zna Zoran Milovanović, Dimitrije Krstev, koji je pobegao na godišnji odmor, da ne bi to objašnjavao novinarima i javnosti i treća lica koja su učestvovala u dogovoru, kao i lice koje je naredilo da se to uradi. Nisam iznenađen, to se dalo očekivati".

Dopisnik B92 nije uspeo da stupi u kontakt sa oštećenim otporašem Zoranom Milovanovićem, kako bi se videlo da li će on privatno nastaviti da goni Marka Miloševića.

DS: Plaćena još jedna rata

Demokratska stranka najoštrije osuđuje povlačenje optužnice protiv Marka Miloševića i ocenjuje da je Vojislav Koštunica platio još jednu ratu cene političkog saveza sa socijalistima.

"Sudskim manifetlucima članovima porodice Milošević omogućeno je da izbegnu kazne za krivična dela koja su počinili. Demokratska stranka naglašava da politički pakt Vojislava Koštunice sa socijalistima očigledno urušava pravni poredak i udaljava Srbiju od Evropske unije, čime nanosi štetu svakom građaninu Srbije", kaže se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

150 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: