Crkva još stoji na Rumiji

Zvaničnici SPC osveštali su metalnu crkvu na vrhu planine Rumija, postavljenu 21. juna mimo odobrenja crnogorskih državnih organa.

Izvor: B92

Nedelja, 31.07.2005.

10:23

Default images

Ceremoniji osveštenja prisustvovalo je oko 1.000 vernika i članova opozicionih partija u Crnoj Gori. Mitropolit Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Amfilohije pozvao je na pomirenje, a parlament Crne Gore je nazvao najpobožnijim jer se u njemu najviše priča o Bogu i crkvi.

Posle ceremonije je izveden zabavni program, a guslar Rajo Vojinović pevao je uz gusle. U jednoj pesmi se, pored ostalog, pominje stih "Romanijo ostala bez grana ako izdaš brata Radovana". U ikonografiji na svečanosti na Rumiji dominirale su srpske zastave, a veći broj učesnika je nosio majice s likom Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

Među prisutnima su bili novi i dojučerašnji predsednik Demokratske srpske stranke Ranko Kadić i Božidar Bojović, potpredsednik Srpske narodne stranke Goran Danilović i predstavnici Narodne stranke i Socijalističke narodne partije, ali i članovi oganizacije "Vijeće narodnih skupština", koja za sebe tvrdi da predstavlja nekadašnja plemena u Crnoj Gori. Predstavnici te organizacije su na vrh Rumije izneli 48 komada kamenja, za svako pleme po dva, od kojih treba da bude ozidan venac oko crkve.

Ceremonija je protekla bez incidenta, iako je Ministarstvo Crne Gore za uređenje prostora ranije naložilo SPC da do 1. avgusta ukloni crkvu.

Hodočasnici su se rano jutros pešice iz Bara uputili na vrh Rumije, a prilikom povratka jedan dečak iz Bara je pao i povredio se. Pozvan je helikopter Ministarstva unutrašnjih poslova, koji je đecaka prevezao u bolnicu.

Crnogorska vlast je ranije ocenila da je postavljanje metalne crkve na planini Rumija udar na međuverski i međuetnički sklad u opštini Bar i u Crnoj Gori, a objašnjeno je da vrh Rumije vekovima predstavlja kultno mesto za vernike svih konfesija u Baru, odnosno pravoslavce, katolike i muslimane. "Zato postavljanje samo simbola jedne, pravoslavne, vere na Rumiju predstavlja opasnost za međuversku toleranciju", navodeno je u saopštenju i dodato da je crkva postavljena uz pomoć Vojske SCG bez ikakvog odobrenja državnih organa Crne Gore, a Vojska nije dobila odobrenje Vrhovnog saveta odbrane.

Predsednik parlamenta Crne Gore Ranko Krivokapić je prošle nedelje rekao da metalna crkva na Rumiji ni po materijalu od kog je sagrađena, ni po načinu postavljanja nije crkva, već da je to pokušaj destabilizacije Crne Gore. Postavljanje crkve na Rumiji, bez odobrenja nadležnih organa, negativno su ocenili i predsednik Crne Gore Filip Vujanović i premijer Milo Đukanović.

Opozicione partije su najavu vlasti da će crkva biti uklonjena označili kao antisrpsku kampanju u Crnoj Gori, a u odbranu crkve su se uključili i srpski zvaničnici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: