Počela ispitivanja u Londonu

Britanska policija počela je jutros ispitivanje trojice od četvorice osumnjičenih za neuspele napade u Londonu, 21. jula.

Izvor: B92

Subota, 30.07.2005.

12:46

Default images

Policija se nada da će uhvaćenih bombaša saznati ko sve stoji iza terorištičkih napada u Londonu 7. i 21. jula, ali i da će otkriti širu terorističku mrežu, za koju se veruje da još uvek postoji u Velikoj Britaniji.

Britanska policija je saopštila da neće biti popuštanja u antiterorističkim operacijama i pored hapšenja četvorice osumnjičenih. Skotland jard je pozvao građane da budu oprezni, jer postoji mogućnost novih terorističkih napada. Šef anti-terorističke jedinice britanske policije Piter Klark rekao je da pretnja po bezbednost još uvek postoji i da ne treba biti previše zadovoljan dosadašnjim rezultatima.

Istraga je do sada napredovala veoma brzo. Policija je u sredu u Birmingemu uhapsila Jasina Hasana Omara, jednog od glavnih osumnjičenih. Pretpostavlja se da je on pokušao da podmetne bombu na metro stanici Voren Strit.

Policija je juče uhapšila još dvojicu osumnjičenih u zapadnom Londonu. U akciji koja je brzo izvedena, specijalne jedinice policije upale su u kuću, koristeći gas i kontrolisane eksplozije i tako uspele da primoraju osumnjičene da se predaju.

Prema navodima policije, jedan od uhapšenih je Muktar Said Ibrahim, poznat još i kao Muktar Mohamed Said. On se sumnjiči da je odgovoran za podmetanje eksploziva u kvartu Hakni u istočnom Londonu. Drugi uhapšeni indetifikovan je kao Ramzi Mohamed. Smatra se da je pokušao da digne u vazduh voz u podzemnoj železničkoj stanici Oval.

Četvrti osumnjičeni uhapšen je juče u Rimu. Kako saznaju agencije, reč je o Vahbi Mohamedu, bratu Ramzija Mohameda, koji je uhapšen pošto je policija uspela da uđe u trag pozivu koji je on obavio preko mobilnog telefona.

U terorističkim napadima 7. jula u Londonu na tri voza i jedan autobus poginulo je 52 ljudi, a samo dve nedelje kasnije četvroica osumnjičenih pokušala su novi napad, ali nije uspeo.

Italijanska policija nastavlja istragu

Policija u Italiji sprovela je danas najmanje 15 racija vezanih za jučerasnje hapšenje jednog od osumnjičenih za bombaške napade u London, saopštila je vlada te zemlje.

Ministar unutrašnjih poslova Italije Đuzape Pizanu rekao je u Donjem domu parlamenta da je juče uhapšeni Osman Husein izbegavao policijsku potragu zahvaljujući dobro razvijenoj mreži etiopijskih i eritrejskih imigranata, koji su mu pomagali. "Dosadašnja istraga potvrdila je da je moguće identifikovati zgusnutu mrežu pojedinaca koji pripadaju etiopijskoj i eritrejskoj zajednici u Italiji, za koje verujemo da su mu pomagali u prikrivanju tragova", rekao je Pizanu.

On je kazao da je Husein rođen u Etiopiji, a ne u Somaliji, kako se ranije  pretpostavljalo, i da je pobegao iz Londona 26. jula za Italiju. Prema njegovim rečima, osumnjičeni je bio u kontaktu sa ljudima iz istočne Afrike u Milanu i Breši, a istraga je utvrdila da otac njegove devojke živi u Breši.

Osman Husein uhapšen je juče u stanu njegovih rođaka, nedaleko od istorijskog centra Rima.

Pogođena ekonomija Londona

Ekonomski analitičari, koji su sa diskretnim samopouzdanjem tvrdili da se posle julskih bombaških napada ništa u ekonomiji Londona neće promeniti, počeli da primećuju negativne promene, piše Gardijan.

Oporavak će, kako sada tvrde, trajati mnogo duže nego što se prvobitno predviđalo. Rezervacije u hotelima za period pre Božića su opale za 25 odsto, u restoranima je broj gostiju opao za gotovo trećinu, značajno je opao i broj kupaca u velikim robnim kućama kao i posetilaca londonskih muzeja i čuvenih turističkih atrakcija.

Dejli telegraf piše da su, posle bombaških napada, putnici londonske podzemne železnice tamnije puti sa rancima ili torbama postali predmet sumnjičavosti i podozrenja policije, staničnog osoblja i saputnika svetlije kože - etničke većine.

Jedan mladi Britanac pakistanskog porekla, koji svaki dan koristi podzemnu železnicu, izjavio je da je primetio da su svi putnici poput njega počeli da se adaptiraju na novonastalu situaciju: "Čini se da sada svako nosi svoje stvari u prozirnim plastičnim kesama", prenosi list.

"Irak centar za obuku terorista"

Komesar Evropske unije za pravdu i unutrašnje poslove Franko Fratini izjavio je da je Irak postao centar za obuku bombaša-samoubica, čak i za neke Evropljane. "Mnogi od njih mogli bi da udare na Evropu. Situacija je opasna, a podaci pokazuju da se radi o velikom broju terorista, od kojih su neki iz zapadnih država i možda će se vratiti kući", rekao je Fratini i apelovao na stvaranje zajedničke strategije u EU za borbu protiv radikalnog islamističkog terorizma, a kroz saradnju sa umerenim muslimanskim liderima, prenosi Beta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

23 h

Podeli: