Nezavisni radio EU za Belorusiju

Evropska unija izaćiće u susret zahtevu Poljske da finansira radio i TV programe za Belorusiju zarad necenzurisanih informacija.

Izvor: Beta

Subota, 30.07.2005.

11:07

Default images

To je deo nastojanja da žitelji te zemlje dobiju necenzurisane informacije, izjavila je Benita Ferero-Vladner, evropski komesar za spoljne odnose. Šef poljske diplomatije Adam Danijel Rotfeld uputio je u petak Evropskoj komisiji pismo u kome traži da se EU pozabavi kršenjem ljudskih i manjinskih prava u Belorusiji.

Poljska traži da se problem Belorusije stavi na dnevni red EU već na prvom sastanku u septembru. "Evropska komisija može finansijski da pomogne i nevladinim organizacijama, ali  ne i političkim partijama. To ne radimo nikada", kazao je poljskom dnevniku  "Žečpospolita" portparol Evropske komisije Amadeu Altafaj Tardio.

Poljska-Belorusija: Zatezanje odnosa

Povod su novi žestoki pritisci beloruskih vlasti na Savez Poljaka u toj zemlji i šikaniranje rukovodstva te manjinske organizacije. Odnosi Poljske i Belorusije zaoštrili su se sredinom maja i od tada su dve zemlje uzajamno proterale po troje diplomata. Ove nedelje je Poljska iz Minska povukla na konsultacije svog ambasadora a ozbiljno se razmatra ideja da beloruski ambasador u Varšavi bude označen kao persona non grata.

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko optužio je Varšavu da u Minsk želi da izveze "belo-crvenu" revoluciju, poput narandžaste u Kijevu prošle godine. Policija je u sredu okupirala sedište Saveza Poljaka, izbacila legalno izabrano novo rukovodstvo, a na nekoliko sati je uhapsila i dvoje novinara poljskog dnevnika "Gazeta Viborča".

O pritisku na Savez Poljaka, kao pokušaj Lukašenkovog režima da razbije najveću nevladinu organizaciju i jednu od poslednjih koja nije pod kontrolom vlasti, izvestio je Hans Gert Petering, lider Evropske narodne stranke, koja je najveća frakcija u Evropskom parlamentu.

Protiv šikaniranja poljskih novinara i pritisaka na medije poljske manjine u Belorusiji, koja broji oko 400.000 ljudi, protestovali su Reporteri bez granica i tražili od vlasti da prekine represije protiv manjinskih medija, jer "oni ne smeju da budu žrtve zatezanja odnosa između dve zemlje".

Predsednik donjeg doma poljskog parlamenta Vlođimjež Ćimoševič želi da EU, pored osude kršenja demokratskih standarda i manjinskih prava u Belorusiji, razmotri najnoviju krizu u poljsko-beloruskim odnosima i sa Rusijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: