Kosovo: Spora decentralizacija

Predstavnici Kontakt-grupe su u Prištini zatražili od kosovskih lidera da ubrzaju proces decentralizacije.

Izvor: B92

Subota, 30.07.2005.

12:24

Default images

Oni su tražili ubrzanje i ostalih procesa koji se odnose na prava manjina, kako bi se otvorio put ka pregovorima o statusu Kosova. Šef američke kancelarije u Prištini Filip Golberg je u ime Kontakt-grupe i SAD preneo premijeru Kosova Bajramu Kosumiju uznemirenost sporošću procesa koji se odnose na manjine.

"Mi smo danas došli da premijeru prenesemo duboku zabrinutost sporošću procesa u različitim oblastima, koje se uglavnom odnose na prava manjina. Insistiramo na mnogo većem zalaganju političkih lidera, kako bi se postigao napredak u tim oblastima, posebno u procesu decentralizacije“, rekao je on.

Golberg je potencirao da Kontakt-grupa želi da pregovori o statusu počnu što pre, ali da izveštaj koji priprema ambasador Kai Eide nije gotova stvar i da zato Vlada mora da ubrza što je više moguće proces ispunjenja standarda i decentralizacije vlasti.

Premijer Kosova Bajram Kosumi je prihvatio primedbe Kontakt-grupe, ali je dodao da je bilo i napretka. Prema rečima Kosumija, proces decentralizacije u srpskim sredinama ometa zvanični Beograd: ”Vlada iz Beograda ometa kosovske Srbe da budu deo tog procesa, vršeći pritisak na njih i služeći se čak i pretnjama”.

Američki diplomata Filip Goldberg se složio sa činjenicom da Beograd ne sarađuje, ali je takođe istakao da to ne može biti izgovor za sporost u realizaciji procesa decentralizacije. Golberg je u ime SAD zatražio jedinstven stav svih albanskih političkih subjekata na Kosovu, ali i svih žitelja Kosova, da se moraju obezbediti uslovi za povratak raseljenih Srba.

Server: Mali povratak veliko razočaranje

Direktor Balkanske inicijative Danijel Server izjavio je da je važna decentralizacija Kosova zasnovana na geografskoj osnovi, ali da to ne bi trebalo da se koristi kao izgovor za etničku podelu.

Povodim simpozijuma "Standardi za Kosovo" kojim je predsedavao, Server je rekao da je najvažnija stvar za unapređenje i ispunjavanje standarda da se što veći broj raseljenih osoba i izbeglica vrati svojim kućama. "Veoma mali povratak izbeglica je najveće razočaranje sadašnje situacije na Kosovu i na to pitanje bi se trebalo usredsrediti.Za brži povratak trebalo bi učiniti mnogo toga, ocenio je Server u izjavi za Glas Amerike. "Nešto bi trebalo da uradi centralna vlast, a nešto - lokalna. Albanci moraju da ohrabre i pozdrave povratak izbeglica i obezbede im zaštitu". Beograd bi trebalo da preduzme određene mere da i sam podstakne povratak srpskih izbeglica širom Kosova, a ne samo u selektivne enklave, što šteti tom procesu", rekao je Server, prenosi Fonet.

Ivanović: Vlada Kosova nas izdala

Lider Srpske liste za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je da opština Gračanica treba da se sastoji od više katastarskih jedinica i da na Kosovu treba da bude formirano između 70 i 80 opština. "Vlada Kosova izdala je Srbe u vezi s pilot-projektom decentralizacije pošto su radne grupe za decentralizaciju postigle drugačiji dogovor od onog koji sada sprovodi Vlada. Nove opštine treba da imaju više ovlašćenja", kaže on, prenosi Beta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: