"Nije bilo naloga za Mladića"

Najučestalije pitanje u poslednjih nekoliko godina - zašto Ratko Mladić nije uhapšen, dobilo je još jedan mogući odgovor.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.07.2005.

15:24

Default images

Naime, bivši ministar policije Dušan Mihajlović za B92 kaže da policija nije imala sudski nalog. Iako je nedavno tvrdio da Ratko Mladić nije uhapšen da bi se izbegao sukob i krvoproliće pripadnika vojske i policije, tadašnji ministar policije danas tvrdi drugačije. Dušan Mihajlović tvrdi da je problem bio u tome što policija nije dobila nalog od suda da se Mladić uhapsi.

"Policija nije dobila nalog da uhapsi Mladića, a policija nije sprovodila odluke Haškog tribunala i nije policija Srbije, bar dok sam ja bio ministar, bila organ Haškog tribunala, nego je bio organ ove države. Kamo sreće da su drugi državni organi i službe bili onakvi kao policija. Policija je mogla da izvrši svaki zadatak koji je država postavila pred njih, pod uslovom normalno da to državno rukovodstvo bude jedinstveno i da to hoće, a ne da se podele i da predsednik u klin, a premijer u ploču i obrnuto", kaže Mihajlović.

Iako je u to vreme bio potpredsednik republičke Vlade, Nebojša Čović tvrdi da ne zna da li je nalog bio razlog da se Mladić ne hapsi.

Čović: Ja sam tada bio na Kosovu i na jugu Srbije, a te dotične kolege i prijatelje, pustite ih da se dogovore.

B92: Kako to mislite?

Čović: Tako mislim, dalje neka nastave sa vama. Ja šta znam, rekao sam u vezi toga i jasno sam rekao i nemojte molim vas da su sad svi iznenađeni da sad saznaju da  je Mladić bio tu, ajde, ajde...

"Vlada davala mig"

Pravni stručnjak Bogoljub Milosavljević ocenjuje u izjavi za B92 da sudski nalog jeste neophodan, ali i da se dobro zna kako se u takvim slučajevima dolazi do naloga: "U datom slučaju zapravo se radilo o tome da je Vlada bila ona institucija ili onaj organ koji je davao neku vrstu miga kada se može krenuti u takvu vrstu akcije. Iako su postojale međunarodne optužnice, svi znamo da su i neki bezbednosni momenti i neki drugi razlozi opredeljivali politiku Vlade u realizaciji izručenja pojedinih lica Haškom tribunalu."           

Podsetimo, Dušan Mihajlović je skoro tvrdio da je MUP do sredine 2002. znao da se Mladić nalazi u svojoj kući, kao i da je u njegovom hapšenju glavni problem bio vojska. "Nalazio se u svojoj kući tamo na Košutnjaku i kada je policija ostvarivala uvid u to, najčešće se tamo nalazio, nalazila je vojna vozila i ljude u vojnim uniformama i sa punim naoružanjem, tako da bi se svako ko bi pokušao da ga uhapsi sukobio sa vojskom ove zemlje, rekao je Mihajlović."  Slične tvrdnje ponovili su i Čedomir Jovanović, Goran Petrović i Vladimir Popović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: