8 tona benzina iscurilo u Valjevu

Oko 8,2 tona benzina od 98 oktana iscurelo je juče u Valjevu prilikom istakanja na pumpi "Lukoil-Beopetrola".

Izvor: B92

Četvrtak, 28.07.2005.

08:51

Default images

Zbog isparenja policijska blokada centra grada traje i dalje. Kako saznajemo, tri radnika "Lukoila" i vozač cisterne, u čijoj smeni je došlo do incidenta, suspendovani su. U valjevskom SUP-u, koji je sa više sati zakašnjenja obavestio javnost o tom događaju, danas nisu hteli da razgovaraju sa novinarima.

Radnicima pumpe zabranjeno je davanje izjava, a tokom dana očekuje se dolazak predstavnika "Lukoila" iz Beograda. Novih zvaničnih informacija nema.

Kako nezvanično saznajemo, do incidenta je došlo zbog pucanja cevi za istakanje goriva. Policija je upozorila građane koji stanuju u neposrednoj blizini benzinske pumpe da, ako osete miris benzina, ne koriste električne uređaje ili uređaje koji varniče ili proizvode plamen i toplotu, već da odmah pozovu policiju ili vatrogasce.

"Zbog prodiranja goriva u okolno zemljište, u podzemnim otvorima, šahtama i cevovodima tokom dana stvorila se kritična koncentracija benzinskih para, zbog čega su preduzete mere sprečavanja mogućih požara", navedeno je u saopštenju policije.

Istraga u toku

"Naša merenja trenutno pokazuju nultu koncentraciju bezinskih isparenja na toj pumpi i u njenoj okolini, što, međutim, ne odslikava pravo stanje stvari, zbog toga što je iscureli benzin u gradskoj kanalizaciji pokriven specijalnom penom. Mi čekamo da se ta pena raspadne, pa da ponovo izmerimo nivo benzinskih isparenja", rekla je Beti šef Odeljenja protivpožarne policije valjevskog SUP-a Ljubinka Uzunović. 

Ona je kazala da su moguće tvrdnje vozača cisterne i zaposlenih na benzinskoj pumpi kako su oni shvatili da se akcident, kako se stručno naziva, prilikom pretakanja goriva dogodio tek pošto su sravnili stanje benzina u cisterni i podzemnom rezervoaru "Beopetrolove" pumpe.

"Pretakanje traje 15-tak minuta, pa je moguće da je problem uočen tek kada su oni (vozač i radnici) utvrdili da je iz cisterne istočeno oko 9,5 tona benzina, a da u podzemnom rezervoaru ima jedva oko 1,5 tona goriva. Tada je bilo jasno da je više od osam tona benzina otišlo u zemlju zbog navodnog pucanja creva za istakanje", rekla je ona.

Zbog svega toga, ali i činjenice da je taj akcident policiji, komunalnoj i ekološkoj inspekciji prijavljen tek nekoliko sati pošto se dogodio, dalju istragu vode policija i nadležni pravosudni organi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: