U Bratuncu pomen srpskim žrtvama

U Skelanima, u opštini Srebrenica, otkriveno je i osveštano spomen obeležje srpskim žrtvama koje su ubile muslimanske jedinice.

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.07.2005.

13:55

Default images

Na spomeniku su uklesana imena 301 srpskog civila iz tog kraja koje su 1992. i 1993. ubile muslimanske paravojne jedinice iz Srebrenice. Takođe, sutra će, na vojničkom groblju u Bratuncu, biti održan pomen i služen parastos za Srbe koji su tokom poslednjeg rata u BiH poginuli na području Srebrenice, Bratunca i Milića.

Pomenom i parastosom srpskim žrtvama tog područja biće okončani "Petrovdanski dani Srebrenice", koji su 7. jula počeli u Bratuncu, otvaranjem izložbe idejnih rešenja za uređenje spomen kompleksa u Kravicama.

Sutra će vladika zvorničko-tuzlanski Vasilije služiti liturgiju i parastos u crkvi Pokrova presvete Bogorodice u Srebrenici, nakon čega će posetiti stratišta u srpskim selima Biljača i Zalazje, koja su 12. jula 1992. godine napale i uništile muslimanske snage pod komandom Nasera Orića.

Predsednik Boračke organizacije RS Savo Cvjetinović najavio je da će sutrašnjoj manifestaciji u Bratuncu prisustvovati predsednik i premijer RS, Dragan Čavić i Pero Bukejlović, kao i srpski predstavnici u zajedničkim institucijama BiH. Očekuje se i dolazak zvanične delegacije vlasti Srbije, javlja Beta. 

Prema podacima Vlade RS, u napadima oružanih snaga pod komandom Nasera Orića, od maja do decembra 1992, uništeno je i razoreno na desetine srpskih sela i ubijeno stotine srpskih civila u opštinama Srebrenica, Bratunac i Skelani. "Samo na području Srebrenice u tom periodu napadnuto je 21 srpsko selo u kojima je ubijeno više od 400 civila, a u napadu na 22 srpska sela opštine Bratunac u istom periodu ubijeno je najmanje 560 lica", navedeno je u saopštenju Vlade RS.

Na Božić 1993, združene snage podregije Srebrenica pod komandom Nasera Orića u ranim jutarnjim satima napale su srpska sela na području Kravica u opštini Bratunac i ubile 48 meštana. "U periodu tokom kojeg su snage pod komandom Nasera Orića kontrolisale ovo područje, od 7. do 16. marta 1993, uništeno je 688 domaćinstava i oskrnavljeno pravoslavno groblje u Kravicama", stoji takođe u saopštenju.

Još se navodi da je na području opština Srebrenica, Zvornik, Milići, Bratunac, Vlasenica i Osmaci u toku rata stradalo najmanje 1.300 lica srpske nacionalnosti, dok je na širem području srednjeg podrinja i Birča stradalo više od 3.000 Srba.

Događaje u Srebrenici, kao i zločine koje je počinio Naser Orić, danas je na suđenju Slobodanu Miloševiću, koji je između ostalog, optužen i za genocid nad bosanskim Muslimanima, u Hagu, pominjao i svedok odbrane Božidar Delić. On je, odgovarajući na pitanja tužioca Džefrija Najsa, rekao je da ne prihvata da su snage bosanskih Srba ubili više od 7.000 Muslimana u Srebrenici. "Prihvatam da je u rejonu Srebrenice ubijeno 2.000 - 3.000 Srba i nekoliko hiljada Muslimana. Veliki broj tih Muslimana ubijen je u borbama", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: