Završen "EXIT 05"

Na sinoćnoj završnoj večeri "Exit 05“ nije emitovana pesma Eni Lenoks "I saved the world today" zbog dojave da će biti bačena bomba.

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.07.2005.

09:21

Default images

Kako je ranije bilo najavljeno, tom pesmom trebalo je da se oda počast žrtvama ratova na tlu nekadašnje SFRJ. Novosadska policija saopštila je da je na osnovu operativnih podataka i bezbednosne procene rukovodstvu muzičkog festivala "Egzit" preporučeno da sinoć, završne večeri festivala, odustanu od podsećanja na žrtve rata na prostoru bivše SFRJ.

Policija je procenila da bi to moglo da dovede do narušavanja javnog reda i mira, kaže se u saopštenju koje prenosi novosadski Radio 021. "Sugerisano je rukovodstvu 'Egzita' da će odgovornost u celosti za eventualne ekscese snositi organizator sa svim posledicama", kaže se saopštenju novosadske policije. U saopštenju se dodaje da je novosadska policija je 7. jula imala lažne dojave o postavljanju eksploziva na Petrovardinskoj tvrđavi.

U saopštenju tima "Egzita" navodi se da su organizatori od policije dobili informaciju da postoje dojave o tome da će, ukoliko poruka mira bude emitovana, na festivalu biti bačena bomba. U saopštenju se dodaje da su organizatori, posle prvih policijskih upozorenja koja su počela pre nedelju dana, odlučili da umesto ranije najavljenog minuta ćutanja za žrtve srebreničkog zločina, na festivalskim video bimovima emituju poruku mira, na kojoj je trebalo da piše "Deset godina posle, obećajmo svojoj deci i unucima svoje dece i deci unuka svoje dece, da se neće ponoviti Srebrenica, Bratunac, Vukovar, Oluja, Ahmići, Đakovica, Staro Gacko. Nikad više".

Tijana Popović, portparol tima za BBC na srpskom ranije je objasnila razloge zbog kojih se odustalo od ranije najavljene ideje da se pesmom "I saved the world today" oda počast žrtvama rata: "Na žalost, situacija u ovoj zemlji danas je takva da na masovnom događaju kao što je 'Egzit' ne može da se izvede tako nešto, jer je malte ne došlo i do tuče kada je prvi dan nastupao jedan hrvtaski bend. Očigledno je da je naša nacija podeljena. Morali smo da stavimo na vagu i vidimo šta će biti manje zlo, da li da uopšte ne obratimo pažnju na to i ne uradimo ono što je bilo planiranio ili da izazovemo eventualne nemire na samom festivalu."

Maja Gojković: Istražite pretnje meni i "Egzitu"

Gradonačelnica Novog Sada Maja Gojković pozvala je policiju da detaljno istraži pretnje bombaškim napadom upućene organizatorima festivala "Egzit", ali i pretnje koje su njoj upućene prvog dana festivala.

Gojkovićeva je u saopštenju za javnost navela da joj je u četvrtak 7. jula zaprećeno da će, ukoliko se pojavi na "Egzitu", "biti ubijena ili da će joj biti podmetnut eksploziv u auto". "Oglušila sam se o te pretnje i otišla na 'Egzit', ali me iz policije ni do danas nisu informisali o karakteru pretnje niti dokle su stigli sa istragom. Policija mora ozbiljno shvatiti obe pretnje i detaljno istražiti i jedan i drugi slučaj, i nakon toga o njihovoj suštini informisati i nas kojima je prećeno i javnost Novog Sada", ocenila je ona.

Bez većih incidenata

Inače, kao zvezde poslednje večeri festivala na Petrovaradinu nastupali su članovi američkog benda "Vajt Strajps", a pre njih, reper Edo Maajka, "Disciplina Kičme" i novozelandski bend "Datsans". Novosadska policija saopštila je da na muzičkom festivalu "Egzit" "nije bilo slučajeva narušavanja javnog reda i mira u većem obimu".

U policijskom saopštenju se podseća da je prvog dana festivala u "Egzitovom" kampu pod još uvek nerazjašnjenim okolnostima pronađen mrtav Igor Milošević (27) iz Beograda, a da je 10. jula prilikom pada sa bedema tvrđave Dejan Popović (22) iz Novog Sada zadobio teške telesne povrede u vidu preloma kičme.

Prema procenama policije, tokom četiri festivalska dana "Egzit" je posetilo oko  170.000 ljudi, a kod ukupno 141 lica prilikom kontrole na ulaznim punktovima  pronađena su nedozvoljena psihoaktivna sredstva, prenosi Beta. Okružni sud u Novom Sadu danas je saopštio da su u taj sud sprovedene 23 osobe, koje su tokom prva tri festivalska dana neovlašteno držale opojne droge i da su im izricane novčane kazne u ukupnom iznosu od oko 420.000 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

78 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: