Eksploziv u Potočarima

Policija RS je na tragu osobama za koje sumnja da su postavile eksplozivne naprave u Potočarima kod Srebrenice.

Izvor: B92

Utorak, 05.07.2005.

11:18

Default images

Policija Republike Srpske pronašla je oko 35 kilograma plastičnog eksploziva, sakrivenog na dva mesta u blizini Memorijalnog centra Potočari kod Srebrenice. Ekspolziv je pronađen nepunih nedelju dana pred obeležavanje desete godišnjice srebreničkog masakra, kojoj bi trebalo da prisustvuje oko 50.000 ljudi, među kojima i jedan broj državnika.

Prema zvaničnim podacima policija Republike Srpske sinoć je dobila informaciju od EUFOR-a da je postavljen eksploziv u okolini Memorijalnog centra. Prostor za koji se sumnjalo da je miniran, sinoć je samo ograđen i obezbeđen, a iz njega su evakuisani žitelji. Tek u zoru specijalizovane ekipe krenule su u pretraživanje terena i uklanjanje eksploziva.

"Imamo indicirane određene ličnosti, ondnosno određena lica, koja su najverovatnije postavila taj eksploziv. Međutim, o detaljima u okviru istrage ja ne mogu više govoriti, sem da kažem da smo te informacije podelili s drugim bezbednosnim strukturama u BiH", kazao je Radovan Pejić, portparol MUP-a RS.

Iako izvori agencije Fonet tvrde da su neke od stranih obaveštajnih službi došle do informacije o postavljanju eksploziva, u EUFOR-u nisu otkrivali ko je izvor njihove dojave. Bridžet Rouz, portparol EUFOR-a, kaže da je informacija o eksplozivu odmah prosleđena: "Sinoć je EUFOR primio uverljivu informaciju da su moguće eksplozije u okolini srebreničkog Memorijalnog centra. EUFOR je odmah pozvao MUP Republike Srpske i policijsku misiju Evropskih snaga i prosledio im te informacije, a oni su prešli u akciju."

Kada Hotić, jedna od žena koja je izgubila rođake u srebreničkom masakru, kaže da se vest o postavljenom eksplozivu brzo proširila tim krajem. "Nisu nas puno iznenadili, mada sam uzbuđena zbog bojaznosti da neko ne pogine sada", kaže ona.

O eksplozivu i u Skupštini Srbije

Vest o tom događaju stigla je i do Skupštine Srbije, a o njoj se pričalo i među poslanicima. Radikal Milorad Mirčić kaže da se slično nešto dogodilo i kada je otvaran Memorijalni centar u Potočarima i da mu tada nije pridavan toliki značaj. "Očito da se pripremala nova tragedija kako bi se skrenula pažnja na Srebrenicu po ko zna koji put, kako bi se dao značaj. Naravno, koristi se svaki trenutak svaka tragedija kako bi se direktno ili indirektno optužila Srbija", rekao je Mirčić.

Dušan Proroković, poslanik Demokratske stranke Srbije, međutim, kaže da je gnusno ako je neko na taj način želeo da stekne političke poene: "Ukoliko je neko na ovakav način želeo da postigne, masakrom, bilo kakav politčki cilj, onda jedan ovakav gnusni akt nije vredan bilo kakvog političkog cilja."

U Demokratskoj stranci, čiji lider će predstavljati Srbiju na tom događaju, upozoravaju da bi bilo loše da se bilo koji razlog, čak i bezbednosni, ispreči u iskazivanju poštovanja prema srebreničkim žrtvama. "Dolazak svih koji su najavljeni u Srebrenicu i predsednika Srbije Borisa Tadića će u stvari, biti jedan vrlo značajan korak ka suštinskom pomirenju. Bez suštinskog pomirenja nema suštinske stabilnosti u jugositočnoj Evropi, a bez stabilizacije tih prilika nikome neće biti dovoljno dobro", kaže Dušan Petrović iz DS-a.

Podsetimo, pored predsednika Srbije svoj dolazak u Potočare najavili su i britanski šef diplomatije Džek Stro u ime Evropske unije, kao i predsednik Haškog tribunala Teodor Meron i predsedavajući predsedništva BiH Ivo Miro Jović.

11. jul: Žalost, sećanje ili...

Predsednik Izvršnog odbora Bošnjačkog nacionalnog veća u Srbiji i Crnoj Gori Esad Džudžević predložio je da 11. jul, godišnjica masakra u Srebrenici, bude proglašen za Dan sećanja, a predstavnici verskog i političkog života u Sandžaku na to su reagovali različito.

Dopisnik B92 Amela Bajrović javlja da u Listi za Sandžak Silejmana Ugljanina pozdravljaju taj predlog i smatraju da je Srebrenica opomena za buduće generacije.

S druge strane, predsednik Skupštine opštine Novi Pazar i potpredsednik Stranke za Sandžak Rasima Ljajića Azem Hajdarević kaže da Ugljanin događaj koristi kako bi dobio političke poene kod naroda i pažnju medija. "Jedanaesti jul je bio i prošle godine, pa su i tada mogli to da predlože", kaže on.

"Izvinjenja i deklaracije nisu dovoljne"

Ministar za ljudska i manjinska prava SCG Rasim Ljajić izjavio je večeras da izvinjenja za počinjene ratne zločine ili deklaracije nisu dovoljni za započinjanje procesa pomirenja.

"Nije dovoljno da se neko izvini za ratne zločine koji su počinjeni bilo gde, nije dovoljno da se donesu deklaracije. Pomirenje treba da se dogodi u srcima i u glavama ljudi, a da bi se to dogodilo potrebno je pre svega da imamo odgovornu političku elitu, spremnost da se to učini, reformisan obrazovni sistem i odgovorne medije", rekao je Ljajić na otvaranju regionalne kreativne radionice "Bliže" u Hotelu "Norcev" na Fruškoj gori.

Ambasador Francuske u SCG Ig Perne, koji učestvuje u radonici, kaže da proces pomirenja u regionu ne može da počne sve dok su na slobodi haški optuženici Ratko Mladić, Ante Gotovina i Radovan Karadžić.

Prema njegovim rečima, "kolektivna amnezija nije najbolja odbrana". "Hrabro delati danas znači preduprediti buduće nove osvete. Ne verujem u tragičnu sudbinu ovog regiona", kazao je Perne.

Radionicu "Bliže" realizuje Inicijativa mladih za ljudska prava iz Beograda, uz podršku ambasada Nemačke i Francuske u Beogradu, Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, Fondacije "Konrad Adenauer" i Francuskog kulturnog centra u Beogradu, prenosi Beta.

Identifikovano 2.079

Portparolka Međunarodne komisije za nestale Doun Porter kaže da će 11. jula u Potočarima biti sahranjeni posmrtni ostaci 583 žrtve zločina u Srebrenici. "Taj broj uključuje jednu osobu iz Srebrenice koja je ubijena 1994. i jednu ubijenu u maju 1995. Njihove porodice tražile su da one budu sahranjene u Potočarima tokom komemoracije 11. jula, a Fondacija Potočari je odobrila njihov zahtev", kaže ona.

Ukupan broj žrtava Srebrenice koje je identifikovao ICMP do danas je 2.079.

Nikolić: Tadić da ne ide

Zamenik predsednika Srpske radikalsne stranke Tomislav Nikolić kaže da predsednik Srbije ne treba da ide u Srebrenicu 11. jula. On je  postavio pitanje šta Srbija ima s tim zločinom, u čije ime Boris Tadić ide u Srebrenicu i u čije ime on traži oproštaj grehova.

"Pa nije on patrijarh. Ako je već predsednik države, neka brine malo o toj državi. Bilo bi mu bolje da se izjasni o optužbama direktorke Fonda za humanitarno pravo Nataše Kandić", kaže Nikolić za Blic.

Tadić sa predstavnicima Srba iz Srebrenice

Predsednik Srbije Boris Tadić razgovarao je danas sa delegacijom udruženja porodica žrtava rata i boraca Republike Srpske iz Srebrenice i Bratunca, koji su ga upoznali sa programom obeležavanja pomena srpskim žrtvama na području Srebrenice i Bratunca.

Kako je saopšteno iz Tadićevog kabineta, na sastanku je istaknut značaj neprestanog podsećanja na činjenicu da su svi građani u Bosni i Hercegovini bili žrtve i da je takva vrsta podsećanja neophodna za konačno pomirenje svih naroda na ovim prostorima. Tadić je ponovio da će, kad god to bude moguće, odati poštu svim žrtvama, baš kako je to uradio nedavno u Donjoj Gradini i Žitomisliću, navodi se u saopštenju, prenosi Beta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: