"Škorpion" mučio i Hrvate?

U Hrvatskoj je zatraženo proširenje istrage protiv "škorpiona" Slobodana Davidovića zbog sumnje na zlostavljanje i Hrvata.

Izvor: B92

Petak, 01.07.2005.

14:11

Default images

Nakon što je uhapšen 13. juna u selu Banovci pored Vukovara, pod sumnjom da je kao pripadnik srpske specijalne jedinice "Škorpioni" sudelovao u ubistvu šestoro Bošnjaka nakon pada Srebrenice, istraga koja se nad vodi u zagrebačkom Županijskom sudu, proširena je zbog sumnje da je 1991. fizički i psihički mučio zarobljene pripadnike hrvatske vojske.

Tužilaštvo u Zagrebu primilo je zahtev za proširenje istrage nad 52-godišnjim Slobodanom Davidovićem nakon što je vukovarska policija, pre nekoliko dana, dostavila Državnom odvjetništvu specijalni izveštaj sa izjavama dvojice svedoka, nekadašnjih pripadnika hrvatske vojske, zarobljenih u oktobru 1991, u mjestu Markušica, pored Vinkovaca. Ovi svedoci su vukovarskoj policiji izjavili da su u tih nekoliko dana, kao zarobljenici, bili izloženi psihičkom i fizičkom maltretiranju pripadnika srpskih paravojnih formacija, posebno u selu Bobota nadomak Vukovara. 

Neki hrvatski mediji danas objavljuju priču svedoka čiji identitet nije objavljen osim inicijala i koji tvrde da su u improvizovanom zatvoru u Boboti sreli Slobodana Davidovića koji ih je svezane udarao i tukao šakama i kundacima, a jednom od njih udarao je glavu u zid, dok je drugome nožem razrezao testise.

Ta dvojica svedoka tvrde i da je Davidović maltretirao i druge zarobljenike, a navode i primer jednog starca kojem je, po njihovim rečima, Davidović odsekao uho. Sledeći dan, kako su rekli, dvojica svedoka su bila razmenjena. Inače, ti svedoci  prepoznali su Slobodana Davidovića na snimku ubistva Bošnjaka u Trnovu, kao i na slikama i snimcima Davidovićevog hapšenja.

Istražni sudija Županijskog suda u Zagrebu Mirko Klinžić potvrdio je da je primio zahtev Tužilaštva za proširenje istrage i najavio da će tim povodom uskoro ponovno ispitati osumnjičenog Davidovića. Inače, Slobodan Davidović se nalazi pritvoren u zagrebačkom zatvoru Remetinec, a u istrazi se za sada brani ćutanjem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: