"Bez dvostrukog prava glasa"

Crnogorski premijer veruje da EU neće preporučiti da državljani Crne Gore koji žive u Srbiji glasaju na referendumu o nezavisnosti.

Izvor: B92

Petak, 01.07.2005.

09:31

Default images

Milo Đukanović je ocenio da je odluka Brisela da razmotri pitanje prava glasa "odgovoran odnos prema neodgovornom odnosu" premijera Srbije Vojislava Koštunice, koji je zvaničnicima u Briselu predao spisak oko 240.000 državljana Crne Gore koji žive u Srbiji.

Referendum u Crnoj Gori će biti održan do kraja aprila sledeće godine i to prema zakonodavstvu Crne Gore i prema standardima Evropske unije, ponovio je crnogorski premijer, uz uverenje da EU neće srušiti svoje dosadašnje standarde propisujući ili preporučujući da deo građana Srbije imaju dvostruko pravo glasa.

"To ne mogu ni da pretpostavim, kao što ne mogu ni da pretpostavim da će neko iz EU ili svejedno iz bilo koje druge evropske strukture se povesti za inicijativom premijera Srbije pa da, baš na našem pitanju, kreira presedan i novu pravno-političku praksu da omogućuje jednom građaninu dvostruko pravo glasa. To ne može biti sporno i siguran sam da će pravo na učešće na referendumu imati građani Crne Gore koji su upisani u birački spisak Crne Gore. Ukoliko je gospodin Koštunica posebno zainteresovan da ljudima sa crnogorskim nacionalnim predznakom u Srbiji obezbedi pravo na izjašnjavanje o ovom pitanju, ima dosta jednostavan izbor, a to je da organizuje referendum u Srbiji", rekao je Đukanović.

Đukanović je ponovio optužbe na račun premijera Srbije Vojislava Koštunice da koordinira akcije prema Briselu i crnogorskoj opoziciji, a u cilju opstrukcije referenduma.

Na pitanje da li je 1995. bio upoznat s događajima u Srebrenici, s obzirom na to da je tada bio na premijerskom mestu, Đukanović je rekao da je događajima iz Srebrenice saznao iz medija, jer od 1993, kako je rekao, nije imao nikakvu komunikaciju s vlastima u Beogradu i Slobodanom Miloševićem, za B92 izveštava Srđan Janković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: