Stao promet oružjem iz Zastave

Proizvođači oružja u Srbiji žale se da im je novim zakonom o spoljnoj trgovini oružjem onemogućeno da rade.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.06.2005.

18:04

Default images

Tim zakonom uvedena su nova pravila u prodaji, transportu i kontroli distribucije oružja. Namenska industrija, koja je inače u teškom stanju, tvrdi da će propasti ako se nešto ubrzo ne promeni, a u Ministarstvu za ekonomsku saradnju sa inostranstvom, koje je predložilo sporni zakon, kažu da su samo uskladili pravila sa svetskim normama.

Nijedna puška iz programa "Zastava oružja" u poslednja tri meseca nije pronašla put do kupaca u inostranstvu. Umesto nekoliko miliona evra, bilans izvoza je nula jer su, kako tvrde u kragujevačkoj fabrici, novim zakonom o spoljnoj trgovini oružjem uvedene izuzetno komplikovane procedure za dobijanje izvoznih dozvola, sa kojima ne mogu da izađu na kraj.      

"Jedan od naših artikala koji najviše izvozimo, lovački karabini, on je svrstan u nacionalnu listu vojnog naoružanja i ima isti tretman kao vojno oružje, što je jedna notorna glupost. Samo zato što ima olučene cevi, a uopšte se ne gleda namena oružja. Besmisleno je, besmisleno je", kaže Svetozar Crnogorac iz "Zastava oružja".

I druge fabrike oružja i municije traže izmene zakona i tvrde da je Ministarstvo za ekononomske odnose sa inostranstvom, u strahu da ono ne bude odgovorno za moguće nepravilnosti u trgovini, uvelo restriktivne norme za promet ove uvek tražene robe.

Zbog tih prigovora, Ministarstvo je organizovalo seminar na kome je pomoćnik ministra Ljiljana Antonović predstavnicima zainteresovanih firmi pokušala da pojasni detalje novog zakona: "Možda u početku ima nekih dužih perioda rešavanja zahteva s obzirom da se radi o novom zakonu, o novim rešenjima i za preduzeća i za institucije, ali već sada sve ulazi u neki normalan tok. Mislim da preduzeća neće biti nezadovoljna."

U Ministarstvu ne beže od mogućnosti da u zakonu, koji je stupio na snagu u martu, treba promeniti neke sitnice, ali smatraju da je on u osnovi dobar jer se zasniva na normama Ujedinjenih nacija. Oni tvrde da će i namenska industrija to uvideti kada, upravo zahvaljujući novom zakonu, budu došli do dugoročnih poslova sa partnerima u Evropi i Americi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: