Kroz tužbu do istine

Nataša Kandić očekuje da će krivična prijava, koju je podneo Tomislav Nikolić, dovesti do pomaka u razjašnjavanju događaja u Antinu 1991.

Izvor: B92

Sreda, 29.06.2005.

08:16

Default images

Naime, Nikolić je tužio direktorku Fonda za humanitarno pravo jer je, gostujući u "Kažiprstu" Radija B92 pre dve nedelje, rekla "da postoje podaci o tome da je Tomislav Nikolić itekako bio u situacijama sa oružjem i da su neki civili u Antinu stradali od njegove ruke". Fond za humanitarno pravo je zatim saopštio da je oko 50 staraca ubijeno u Antinu u novembru i decembru 1991.

Tužilaštvo za ratne zločine otvorilo je pretkrivični postupak, a "suđenje je jedini način da se dođe do dokumentacije koja je trenutno u posedu vojnih službi bezbednosti", kaže Nataša Kandić i dodaje: "Mislim da Antin više neće moći da bude gurnut u stranu i da o tim događajima pričamo kao o neverovatnim ili o nečemu što se ne može dokazati. Sve je dokazivo, čak i u situaciji, kao u Srbiji, kada institucije, počevši od premijera, MUP-a, direktora BIA-e, zatim vijnih agencija, Ministarstva odbrane, pa čak uključujući i Nacionalni savet za saradnju s Haškim tribunalom, kao da su svi odreda ustali u odbranu Tomislava Nikolića."

Nikolić, koji je kao dobrovoljac bio na ratištu u Hrvatskoj, podneo je krivičnu prijavu i protiv glavnog i odgovornog urednika B92 Verana Matića zbog "širenja lažnih vesti". "Svako ima pravo da podnese krivičnu prijavu ako smatra da postoji krivično delo, ali je važna reakcija nadležnih organa, a ne samo podnošenje krivične prijave", kaže pravni zastupnik B92, Slobodan Kremenjak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: