Sava Janjić se izvinio Albancima

Dečani, Kosovska Mitrovica -- Predstavnik SPC na Kosovu, otac Sava Janjić, izvinio se Albancima za sve što su preživeli tokom sukoba na Kosovu.

Izvor: B92
Podeli

“Nama je iskreno žao i razumemo bol koji su mnogi Albanci iz ovog kraja doživeli tokom rata. Sami smo bili svedoci tog stradanja jer smo nastojali da svojim komšijama pomognemo u nevoljama koliko smo mogli, obezbeđujući humanitarnu pomoć i pružajući im zaštitu u svom manastiru”, rekao je Janjić.

“Na žalost, nismo mogli da zaustavimo tragične događaje i promenimo opštu politiku tadašnjeg režima, ali smo jasno dali do znanja da je politika nasilja sa bilo koje strane neprihvatljiva. Međutim, stradanje Albanaca je prestalo, a Srbi i dalje stradaju, već više od šet godina. Naša velika želja je ne samo obezbeđenje pune zaštite pravoslavnih svetinja, već i omogućavanje povratka raseljenih i normalan život svih građana, bez obzira na naciju i veru. Jedino će povratak i normalan život svih biti pokazatelj da je društvo na Kosovu doživelo istinski napredak”, naveo je otac Sava Janjić na skupu u Dečanima, navodi se u saopštenju manastira Dečani.

Kermabon: KFOR još potreban

Komandant snaga KFOR-a, general Iv de Kermabon, održao je juče predavanje u Domu kulture u Dečanima, a kom su prisustvovali odbornici Skupštine opstine Dečani, predstavnici nevladinih organizacija i verskih zajednica. Na poziv predsednika opštine Dečani Nazmija Seljmanaja skupu su u ime manastira Visoki Dečani prisustvovali protosinđel Sava Janjić i monah Jezekilj Stakić. Monasi su došli u grad u pratnji opštinskog predstavnika UNMIK-a i komandanta italijanskih snaga KFOR-a u Dečanima.

Kermabon se obratio prisutnima govoreci o potrebi tolerancije i poštovanja prava svih građana, a naročito je govorio o ulozi KFOR-a. “KFOR je na Kosovu kako bi obezbedio uslove da se svi građani osećaju sigurno i zaštićeno", rekao je Kermabon i dodao da je prisustvo KFOR-a još potrebno.

Kamenovan autobus u Kosovskoj Mitrovici

Autobus kojim su Srbi iz severnog dela Kosovske Mitrovice išli na groblje u južni deo tog grada danas je kamenovala grupa Albanaca. U incidentu niko nije povređen, a na autobusu su polomljena stakla, javlja Beta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 441 idi na stranu