Nikolić odgovara na optužbe

Tomislav Nikolić odbacuje tvrdnje Nataše Kandić da su “neki civili u Antinu u Hrvatskoj stradali od njegove ruke”.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 14.06.2005.

08:14

Default images

Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke je od premijera Vojislava Koštunice zatražio da objavi njegov dosije i da od međunarodnih organizacija i susednih država potraži dokaze za eventualni zločin.

"Šta da poričem? Zamislite da vas neko optuži da ste počinili ratni zločin. Zar me Hrvati do sada ne bi vešali da sam zaista počinio ratni zločin? U tom selu, u vreme kad sam ja bio, niko nije nastradao, niko. Nije niko ni povređen, a pogotovo da je ubijen ili da je počinjen ratni zločin i sve se zna, tu je bilo i vojske, bilo je i vojske Republike Srpske Krajine. Ja sam bio jedan običan dobrovoljac koji ninašta nije uticao i nikoga niti sam ranio, niti sam ubio, nikog nisam mučio, nikog nisam zlostavljao", kazao je Nikolić.

Nikolić je kao dobrovoljac boravio dva meseca u mestu Antin, krajem 1991. i početkom 1992. godine.

Direktor Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić izjavila je juče da postoje dokazi da je zamenik predsednika SRS Tomislav Nikolić odgovoran za zločine nad civilima tokom rata u Hrvatskoj.

Ona je rekla i da te dokaze imaju vojne obaveštajne službe i pomoćnik ministra odbrane za obaveštajno-bezbedonosne poslove Aleksandar Dimitrijević. Dimitrijević je juče pozvao Natašu Kandić da konkretizuje dokaze o umešanosti Nikolića u zločine nad civilima, ako ih poseduje.

Ljajić: Ne vodi se postupak

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić obavestio je premijera Srbije Vojislava Koštunicu da Nacionalni savet ne raspolaže nijednim dokumentom ili informacijom o tome da je u Haškom tribunalu vođen ili da se vodi bilo kakav postupak protiv zamenika predsednika Srpske radikalne stranke Tomislava Nikolića.

Ministarstvo pravde nema dokumentaciju

Ministar pravde Srbije Zoran Stojković obavestio je premijera Vojislava Koštunicu da "u dokumentaciji Ministarstva pravde ne postoji nijedan dokument koji bi poslanika Tomislava Nikolića na bilo koji način povezivao sa zločinima počinjenim na teritoriji bivše Jugoslavije", saopšteno je iz Vlade.

U kratkom saopštenju dodaje se da je Nikolić, koji je zamenik predsednika Srpske radikalne stranke, u jučerašnjem pismu Koštunici zatražio od Vlade da "objavi sve podatke (informacije, saznanja i slično) o njegovom navodnom učešću u izvršenju ratnih zločina".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

74 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: