Uhapšen još jedan “škorpion”

Pripadnik jedinice Škorpioni i jedan od braće komandanta jedinice Branislav Medić juče je priveden.

Izvor: B92

Subota, 11.06.2005.

10:42

Default images

Medić je priveden istražnom sudiji Veća za ratne zločine, potvrđeno je u Okružnom sudu, a portparol suda Ivana Ramić podsetila je da su pripadnici Škorpiona traženi zbog maltretiranja i ubistva šest Bošnjaka u julu 1995. u blizini sela Trnovo.

MUP Srbije ranije je uhapsio Slobodana Medića, Aleksandra Medića, Peru Petraševića i Aleksandra Vukova, a sa spiska osumnjičenih za zločin u Trnovu policija za sada još traga za Miloradom Momićem, zvanim Čoban, i Slobodanom Pavlovićem, zvanim Boda.

Otac Gavrilo starešina manastira Privina glava, koji je na traci na kojoj se nalazi masakr, zabeležen kako blagoslovi tu jedinicu kada ona polazi iz Srbije u BiH, izjavio je za nemačku TV ARD da nije video snimke ubistava i da se ne kaje za svoj čin.

"Ono što su izvršili na nedužnima to je za osudu i svaki treba da ogovara pred sudom, ko god da je to uradio, pa makar to bio komandant", rekao je otac Gavrilo.

Ipak, kada je u pitanju prijavljivanje tog istog ratnog zločina i odjek koji je video snimak izazvao, otac Gavrilo ima potpuno drugačiji stav: "Možda je prodao tu kasetu, jer svako voli da se slika, bilo kakva svečanost da se načini. I, ako je prodao za 100 hiljada evra to je izdajnik svoga naroda. Bez obzira ko je, a sad što se ovo desilo to je hajka prevelika."

Podsetimo, Srpska pravoslavna crkva posle deset dana od objavljivanja snimka osudila je zločin u Trnovu saopštivši da je on sniman svesno, kao deo nekog neobjašnjivog sadističkog rituala. "Bilo je zaista teško gledati te mučne snimke, hladnokrvnog ubijanja nemoćnih civila, kako zbog više nego očigledne mladosti pobijenih žrtava, tako i zbog bezdušne surovosti počinilaca tog zločina, praćenim neljudskim komentarima, nedostojnim civilizovanih ljudi", saopštila je SPC.

U Beogradu konferencija o Srebrenici

U beogradskom Centru Sava danas je održana konferencija "Srebrenica, van osnovane sumnje". Učesnici te konferencije zaključili su da Srbija mora jasno da se suoči sa zločinom u Srebrenici i osudi ih, odnosno da je Srbija kolektivno, moralno i politički, odgovorna za teret zločina u Srebrenici, kao i da je Nacrt deklacije o ratnim zločinima Skupštine Srbije neprihvatljiv. Iako su članovi ekstremnih desničarskih udruženja najavljivali proteste i fizički obračun sa učesnicima konferencije "Srebrenica - van osnovane sumnje" skup je protekao bez incidenata.

Na konferenciji, koja je održana mesec dana pre desetogodišnjice zločina u Srebrenici, Nataša Kandić iz Fonda za humanitarno pravo ocenila je da su nedavna tribina na Pravnim fakultetu i video snimak ubistava šestorice srebreničkih Mulsimana u Trnovu, doprineli značajnim promenama u Srbiji posle dugogodišnjeg ćutanja. „Iako smo prvi put imali to javno političko priznanje i osudu, ono što se i dalje događa je ta jedna užasna borba u institucijama da se i dalje zadrži dobar odnos s Miloševićevim nasleđem i da se i dalje to štiti”, ocenila je Nataša Kandić.

Kandićeva je navela i da će parlament Srbije, ukoliko usvoji deklaraciju o osudi svih zločina, a ne predlog nevladinih organizacija o jasnoj osudi zločina u Srebrenici, "pokazati da nije zapravo u stanju ništa da uradi".

Osim nekoliko poslanika, skupu nije prisustvovao niko od zvaničnika Srbije, a ministarka poljoprivrede prisutnima se obratila kao građanin. "Ja ne pristajem da se moja krivica zbroji na gomilu i molim poslanika koji mene zastupa u Skupštini da ne glasa za neusaglašenu rezoluciju da svi mi i sve i posle toga ništa”, kaže Dulić Marković.

Od predstavnika vlasti državne zajednice na konferenciji je govorio potpredsednik Skupštine Crne Gore, Rifat Rastoder, koji je rekao da je Republika Srpska nastala na najvećem zločinu posle Drugog svetskog rata: "Neka niko ne kaže, kaže moj prijatelj, kako Crna Gora sa Srebrenicom nema veze. Bila je deo Miloševićeve ratne mašinerije. Ni jedan primerak ljudske vrste, skrašen u crnogorskoj vlasti, kada je u ovdašnjim medijima objavljena blagovest kako Mladić namiruje krv u Srebrenici, nije odstupio iz vladajućeg stroja.”

Podsetimo, u Haškom tribunalu je za učešće u zločinu u Srebrenici optuženo 13 osoba. Predstavnik Tribunala Aleksandra Milenov podsetila je i da je nekadašnji general Vojske Republike Srpske Radoslav Krstić u Hagu osuđen za genocid i da se ne može poricati zločin u Srebrenici. "Činjenica je da je broj žrtava veći od 7.000, činjenica je da su snage Vojske Republike Srpske mobilizovale vojnike da čuvaju, prevoze i ubijaju žrtve, organizovale autobuse da ih prevezu na lokacije na kojima će ih ubiti, municiju kojom će na njih pucati i traktore kako bi zakopali tela u masovne grobnice”, izjavila je Aleksandra Milenov.

Predstavnici zapadnih zemalja i evropskih institucija istakli su da je suočavanje Srbije sa zločinom u Srebrenici preduslov za proces pomirenja u regionu. Zamenik američkog ambasadora Roderik Mur kaže da se zna i da je bilo mnogo Srba žrtava ratnih zločina tokom devedesetih u Hrvatskoj, Bosni pa i na Kosovu: "Ali, argument koji ja najčešće čujem, tj. da su sve strane bile krive za zločine, ne opravdava zločine koje su počinili Srbi i ne oslobađa izvršioce tih zločina od kazne.”

Grafiti podrške “Škorpionima”

Grafit u blizini zgrade B92
Medijske spekulacije da će Mladić biti uhapšen izazvale su nezadovoljstvo njegovih pristalica koji su ispisali grafite sa nacionalističkim porukama. Osim u blizini zgrade B92, gde se pojavio grafit "B92 Ustaše" i "Ratko Mladić srpski heroj", ultra-desničari su noćas bili aktivni i u Nišu.

Na zgradi niške opštine Palilula danas su osvanuli nacionalistički grafiti u kojima se veličaju pripadnici odreda Škorpioni, zločini koje su oni počinili i general Ratko Mladić. "Škorpioni srpski heroji", "Nož, žica, Srebrenica", kao i znak jednakosti između kukastog krsta i četiri ocila- grafiti su ispisani u Nišu, desetak dana posle prikazivanja snimaka egzekucije Muslimana u Srebrenici.

Predsednik opštine Palilula Miroslav Đorđević kaže da je zgrožen tim činom: “Najoštrije osuđujemo pojavu ovakvih grafita, ja sam šokiran da nekome može da padne na pamet da napiše ‘Škorpioni srpski heroji’. Oni nisu nikakvi heroji, oni su zločinci, monstrumi, oni su sramota za srpski narod.”

Osim toga, grafiti su bili ispisani i na džamiji, koja je spaljena u demonstracijama posle nasilja na Kosovu 17. marta prošle godine, a sada je u fazi obnavljanja. Grafiti "Nataša Kandić balija 21. veka", "Generale Mladiću hvala ti za Srebrenicu" i "Srpski heroj" već su prekrečeni, za razliku od zgrade opštine Palilula.

Policija je izvršila uviđaj, ali za sada ne saopštava da li ima osumnjičenih za ovo kriminalno delo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: