Usvojene izmene Ustavne povelje

Skupština Srbije usvojila je amandmane na Ustavnu povelju i Zakon za njihovo sprovođenje.

Izvor: B92

Četvrtak, 02.06.2005.

19:17

Default images

Za amandmane i prateći zakon glasali su svi prisutni poslanici, izuzev predstavnika Srpske radikalne stranke, koji nisu učestvovali u glasanju. Amandmani na Ustavnu povelju predloženi su na osnovu Sporazuma o izmeni tog dokumenta, potpisanim 7. aprila 2005. u Beogradu.

Prvi amandman predviđa da će neposredni izbori za Skupštinu Srbije i Crne Gore biti održani odvojeno u obe države članice, onda kada budu održani izbori za republičke parlamente, a mandat poslanika sadašnjeg saziva parlamenta SCG bio bi produžen do održavanja tih izbora.

Drugi amandman predviđa da regulativa o mogućem referendumu mora biti zasnovana na međunarodno priznatim demokratskim standardima. Država članica koja organizuje referendum obavezuje se na saradnju sa Evropskom unijom u poštovanju međunarodnih demokratskih standarda.

Trećim amandmanom predviđen je način sprovođenja prva dva amandmana - usvajanjem zakona. Zakon bi u istovetnom obliku trebalo da bude usvojen u parlamentima obe republike članice, a potom i u parlamentu državne zajednice.

Izmenjen Zakon o akcizama

Skupština je takođe usvajila i izmene i dopune Zakona o akcizama. Za te izmene glasalo je 125 poslanika, a poslanici Demokratske stranke i Srpske radikalne stranke nisu učestvovali u glasanju. Usvojenim izmenama zakona predviđeno je smanjenje iznosa akciza na naftu do 20 odsto u slučaju rasta cene sirove nafte na svetskom tržištu, kao i uvođenje minimalne akcize na duvanske proizvode.

Izmenama i dopunama Zakona o akcizama omogućeno je smanjenje iznosa akciza na naftu u slučaju rasta cena sirove nafte na svetskom tržištu koje bi negativno uticalo na makroekonomsku stabilnost u zemlji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: