Raseljeni Srbi obišli kuće

Grupa prizrenskih Srba koji već šest godina kao raseljene osobe žive obišli su svoje kuće u gradu na Bistrici.

Izvor: B92

Utorak, 31.05.2005.

22:51

Default images

Posle obilaska njih su ih u zgradi Skupštine opštine Prizren lokalni zvaničnici upoznali sa mogućnostima povratka. Direktor opštinske Kancelarije za zajednice Bedrija Ejupagić je potencijalne povratnike upoznao sa uslovima za povratak i pomoći koju mogu dobiti preko opštine i humanitarnih organizacija.

U Prizrenu trenutno živi oko 50 Srba, od kojih 20-ak u svojim kućama, a 28 njih u vojnoj kasarni Kfora.

Potencijalne povratnike je najviše interesovalo hoće li im biti vraćeni nasilno oduzeti i uzurpirani stanovi i kuće. Predstavnica Direkcije za stambena i imovinska pitanja , medjunarodne institucije koja je na Kosovu zadužena za rešavanje pitanja svojine, rekla je da proces iseljenja traje najviše šest sedmica, a da posle toga policija naredna tri dana nadgleda kuću.

Prizrenka Slavica Djordjević, koja sa familijom živi u Novom Sadu, kazala je da je danas prvi put posle šest godina boravila u svojoj kući. Djordjevićeva je, medjutim, "šokirana" sadašnjim izgledom kuće, jer ona, kako je navela, "na sve liči", samo ne na njen nekadašnji dom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: