Raseljeni Srbi obišli kuće

Prizren -- Grupa prizrenskih Srba koji već šest godina kao raseljene osobe žive obišli su svoje kuće u gradu na Bistrici.

Izvor: Beta
Podeli

Posle obilaska njih su ih u zgradi Skupštine opštine Prizren lokalni zvaničnici upoznali sa mogućnostima povratka. Direktor opštinske Kancelarije za zajednice Bedrija Ejupagić je potencijalne povratnike upoznao sa uslovima za povratak i pomoći koju mogu dobiti preko opštine i humanitarnih organizacija.

U Prizrenu trenutno živi oko 50 Srba, od kojih 20-ak u svojim kućama, a 28 njih u vojnoj kasarni Kfora.

Potencijalne povratnike je najviše interesovalo hoće li im biti vraćeni nasilno oduzeti i uzurpirani stanovi i kuće. Predstavnica Direkcije za stambena i imovinska pitanja , medjunarodne institucije koja je na Kosovu zadužena za rešavanje pitanja svojine, rekla je da proces iseljenja traje najviše šest sedmica, a da posle toga policija naredna tri dana nadgleda kuću.

Prizrenka Slavica Djordjević, koja sa familijom živi u Novom Sadu, kazala je da je danas prvi put posle šest godina boravila u svojoj kući. Djordjevićeva je, medjutim, "šokirana" sadašnjim izgledom kuće, jer ona, kako je navela, "na sve liči", samo ne na njen nekadašnji dom.

strana 1 od 81 idi na stranu