Smeju li da povećaju cenu benzina?

Da li pumpe imaju pravo da povećaju cene naftnih derivata nije još uvek jasno, zbog oprečnih stavova ministarstava.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.05.2005.

19:44

Default images

Usled različitog tumačenja uredbe, ceh plaćaju potrošači, koji gorivo plaćaju po različitim cenama. S obzirom da su cene na NIS-ovim pumpama ostale nepromenjene, na tim benzinskim stanicama danas je bilo gužve.

Iako smo dobili objašnjenje da gorivo neće poskupeti na državnim pumpama, jer je usvojeno tumačenje da cene treba da ostanu iste dok se ne donese novi pravilnik o cenama derivata, u Ministarstvu rudarstva i energetike kažu da oni nisu dali takvo tumačenje.

Prema rečima nadležnih iz tog ministarstva, gorivo može da poskupi na osnovu uredbe koja je stupila na snagu 28. maja i predvidja povećanje cena za tri do ćetiri dinara. Ministarstvo može da donese novi pravilnik tek kad se steknu uslovi za promenu cena datih u uredbi: "Uslovi se nisu stekli i stećiće se kad prođe 30 dana od uredbe i ako bude za to vreme promenjena cena sirove nafte više od 2,5 odsto, plus ili minus", kaže Slobodan Sokolović, pomoćnik ministra za rudarstvo i energetiku.

Iako je sve veći broj privatnih benzinskih stanica na kojima su derivati poskupeli, niko od vlasnika nije želeo da daje bilo kakve izjave, niti je dozvolio snimanje pumpi sa novim cenama, jer ni sami nisu sigurni da li su postupili u skladu sa propisima, odnosno čije je tumačenje uredbe tačno.

U Ministarstvu za rudarstvo i energetiku kažu da cene energenata nisu glavni faktor koji utiče na povećanje inflacije i da bi zbog ovakvog nerešenog pitanja cena moglo da dodje do nestašice: "Moguće je da će poremećaja biti, dok se pitanje cena derivata ili njihovo  pokrivanje akcizama ne reši na normalan način, jer ni jedan proizvodjač odnosno komapnija nema razloga da uvozi za 43 dolara sirovu, a da kroz derivate obezbeđuje 39 dolara, tj. da pravi gubitak", kaže Sokolović.

Odbor za finansije Skupštine Srbije prihvatio je danas u načelu Predlog izmena i dopuna Zakona o akcizama. Time se akcize smanjuju ili povećavaju u skladu sa kretanjem cene nafte na svetskom tržištu. Ukoliko skupština usvoji taj predlog akcize će se sada smanjiti i gorivo neće poskupeti, odnosno oni koji su već povećali cene moraće da ih snize.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: