Skupstina RS odbacila reformu

Banjaluka -- Odbačen je svaki model organizacije policije u BiH prema kojem bi loklana policijska područja prelazila medjuentitetsku liniju.

Izvor: Beta
Podeli

U zaključcima, koje su podržala 62 srpska poslanika u parlamentu RS, ponovljeno je opredeljenje za reformu policijskih snaga u okviru ustava RS i BiH i na osnovu evropskih standarda, ističući da pregovore o reformi policije treba nastaviti u okviru institucija RS i BiH.

Protiv zaključaka je glasalo 14 poslanika Stranke demokratske akcije, Stranke za BiH, Socijaldemokratske partije BiH i Nove hrvatske inicijative.

U raspravi koja je prethodila, srpski poslanici su istakli da podržavaju reformu policije u cilju poboljšanja njene efikasnosti i depolitizacije kako bi se BiH približila evropskim integracijama, ali su naglasili da bi se usvajanjem predloženog koncepta reformi prekršili ustavi RS i BiH, Dejtonski sporazum i da bi to dovelo do nestanka RS.

Poslanici stranaka čije je sedište u Federaciji BiH u potpunosti su podržali predloženi koncept reforme policije koji zagovaraju i medjunarodni predstavnici, ističući da će u protivnom RS biti proglašen za glavnu prepreku na putu BiH ka EU.

strana 1 od 33 idi na stranu