Poziv na pomirenje SPC i MPC

Skoplje -- Makedonski premijer Vlado Bučkovski pozvao je Vaseljenskog patrijarha Vartolomeja da podstakne dijalog MPC i SPC.

Izvor: B92, FoNet, Beta
Podeli

Odnos dve crkve zaoštrio se posle odluke Srpske pravoslavne crkve da legalizuje Ohridsku arhiepiskopiju u Makedoniji, čemu se usprotivila Makedonska pravoslavna crkva.

Uz poseban naglasak na ulogu Majke Crkve u rešavanju crkvenog pitanja u Makedoniji, Bučkovski je rekao da SPC "ne samo što nije rešila crkveni problem u Makedoniji, već je otvorila i prostor za ekstremne opcije i tenzije među vernicima koje nisu poželjne u makedonskom multikulturnum društvu".

Recidivi prošlosti

Odluka Srpske pravoslavne crkve da prizna ohridsku arhiepiskopiju je pokušaj nametanja paralelnih crkvenih instituciju spolja da bi se osporila autokefalnost Makedonske pravoslavne crkve, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova te zemlje.

"Zadnji korak SPC Ministarstvo kvalifikuje kao recidiv iz prošlosti koji nije u interesu ni makedonskog ni srpskog naroda, a po svom karakteru može da bude objektivna prepreka u razvoju odnosa između dve države" navodi se u saopštenju ministarstva.

Ministarstvo saopštava da će makedonske diplomate produžiti da rade na produbljavanju i intenziviranju dobrosusedskih odnosa između Makedonije i zajednice SCG na principu uzajamnog poštovanja i razumevanja.

strana 1 od 33 idi na stranu