Još jedna najava sređivanja haosa

Iz Republičke agencije za radiodifuziju najavljuju da će uskoro započeti uredjivanje haosa u medijskoj sferi.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.05.2005.

17:46

Default images

U Savetu Agencije kažu da bi u toku leta mogli da budu raspisani prvi konkursi za dodelu nacionalnih frekvencija. Savet Agencije za radiodifuziju angažovan je na izradi Nacionalne radiodifuzne strategije, a posle izrade plana raspodela frekvencija u Srbiji biće poznat broj nacionalnih, regionalnih i lokalnih frekvencija.

Predsednik Saveta Nenad Cekić navodi da će RTS imati dve, a komercijalne televizije četiri ili pet nacionalnih frekvencija: "Mi ćemo raspisati vrlo jasne i otvorene konkurse. Procedura se uglavnom nalazi u Zakonu i nema potrebe da se licitira. Mi smo prosto tražili dovoljno mesta za potencijalne kandidate u etru. Ko će dobiti, a ko neće, a ko nauštrb koga, što sam ja slušao dve godine, apsolutno nikakve veze sa realnošću nije bilo. Znači, mi nećemo tehničkim putem tražiti način da nekoga politički eliminišemo. Biće dovoljno mesta u etru".

Televizije koje konkurišu za frekvenciju moraće, osim tehničkih, da ispune i neke programske kriterijume.

Savet je zatražio pomoć novinarskih udruženja kako bi se ti kriterijumi uspostavili: "Kriterijumi su nešto što se u principu definiše kao minimum programskih standarda, ne kao maksimum. Oni nikako ne smeju da ograničavaju slobodu izražavanja. Mi ne smemo da budemo cenzori niti na bilo koji način ideološki da utičemo na to", kaže Cekić.

U Savetu kažu da naknada za frekvencije neće biti mala i kao ilustraciju navode da je  nacionalna radio frekvencija u Madjarskoj šest miliona evra godišnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: