Drašković i Rupel o Kosovu

Ljubljana -- Ministar spoljnih poslova SCG je u nedelju posetio Sloveniju, gde je s predsedavajućim OEBS-a razgovarao o Kosovu.

Izvor: B92
Podeli

Centralna tema razgovora dva ministra spoljnih poslova, Vuka Draškovića i Dimitrija Rupela, bila je pitanje statusa Kosova. Tom prilikom, Vuk Drašković je Rupela upoznao sa situacijom na terenu i predstavio mu državnu strategiju SCG po pitanju Kosova, a to je "više od autonomije, a manje od nezavisnosti".

Srbija i Crna Gora napravila je značajan iskorak ka kompromisu, što očekuje i od albanskih lidera, rekao je Drašković. Rupel se sa tim složio, a na pitanje B92 da li je tokom svojih poseta Prištini i tamo naišao na spremnost na kompromis, odgovorio je da na Kosovu ima političara koji su rigidni u svojim stavovima, ali i onih koji su "dinamičniji" i slobodniji, što je upravo i potrebno. SCG je svojim približavanjem kompromisu ostavila dovoljno manevarskog prostora za traženje rešenja "za budući, ali ne i konačni status Kosova", rekao je Rupel.

Državna strategija SCG, kazao je Drašković, podrazumeva dve stvari: zaštitu, po najvišim evropskim standardima, Srba i drugih nealbanaca, ali i zaštitu sadašnjeg imena i statusa državne granice SCG prema Albaniji i Makedoniji. "Ta granica bi ubuduće trebalo da bude nevidljiva, prohodna, postojeća u dokumentima i nepostojeća na terenu", rekao je Drašković.

Tema i bilateralni odnosi

Rupel i Drašković su razgovarali i o bilateralnim odnosima dveju zemalja, koje su ocenili kao dobre, bez naročitih problema. Drašković je rekao da se neki problemi pojavljuju, ali da će biti rešeni veoma brzo. On je najavio da će uskoro biti rešeno pitanje priznavanja evropskih dozvola za slovenačke autoprevoznike. Oba ministra su ocenila i da bi pitanje sukcesije trebalo da postane otvorenije i da se brže rešava.

Ministar Drašković je najavio i da će ove godine biti potpisan i bilateralni Sporazum o socijalnom osiguranju, između SCG i Slovenije, čime će i taj dugogodišnji problem biti skinut s dnevnog reda. "Mi u Sloveniji imamo zaista najsnažniju podršku da što pre obavimo ono što moramo obaviti, da bismo otpočeli razgovore sa EU", rekao je Drašković i dodao da bez obzira na referendume o evropskom Ustavu koji su pred nama, što se nas, SCG, tiče, ništa se tu ne menja. "Ako želimo pristupe evropskim fondovima, ako želimo uključenje u evropske strukture, moramo apsolutno da ispunimo sve uslove koji se od nas budu zahtevali i ispunjenje tih kriterijuma je, pre svega, u našem nacionalnom i državnom interesu", rekao je Drašković, a za B92 izveštava Jelica Greganović.

I Kosumi dolazi u Sloveniju

Poseta premijera Kosova Bajrama Kosumija, koju je juče najavio Rupel tokom sastanka s Draškovićem, potrvđena je danas iz Kosumijevog kabineta.

Portparol Vlade Kosova Daut Dauti rekao je da će Kosumi u sredu i u četvrtak pre podne boraviti u Sloveniji, a da u četvrtak popodne putuje u Hrvatsku.

strana 1 od 104 idi na stranu