Drašković u Sloveniji

Ljubljana -- Ministar spoljnih poslova SCG Vuk Drašković danas boravi u neformalnoj, radnoj poseti Sloveniji.

Izvor: B92
Podeli

U Sloveniji on boravi na poziv predsedavajućeg OEBS-a i slovenačkog ministra spoljnih poslova Dimitrija Rupela. Razgovori Rupela i Draškovića započeli su na gradu Strmolu, a nastavljeni na Bledu. Centralna tema je bio status Kosova i Metohije. Ministar Drašković je Rupela upoznao sa stanjem na terenu i sa državnom strategijom Srbije i Crne Gore, a to je više od autonomije, a manje od nezavisnosti.

Drašković je ocenio da je takav stav značajan iskorak prema kompromisu u odnosu na stavove iz perioda pre 1999. godine, kao i da takav napredak očekuje i od albanskih lidera. Državna strategija za rešavanje statusa Kosova, prema Draškovićevim rečima, znači dve stvari. Prvo, zaštita, po najvišim evropskim standardima, Srba i nealbanskog stanovništva, ali i zaštita sadašnjeg imena i statusa državne granice SCG prema Albaniji i Makedoniji.

Rupel je ocenio da SCG nudi kompromis koji obezbeđuje dovoljno manevarskog prostora kao i da o problemu budućeg statusa Kosova treba razgovarati kao o problemu budućem, ali ne i konačnom statusu Kosova. Ministri su razgovarali i o bilateralnim odnosima dveju zemalja, zaključivši da u tim odnosima nema naročitih problema, te da će oni koji se pojavljuju biti rešeni veoma brzo.

Očekuje se da će narednih dana u Sloveniju na poziv Rupela boraviti premijer Kosova Bajram Kosumi.

strana 1 od 459 idi na stranu