Uskoro registar preduzeća

Ostalo je još nešto više od 20 dana da sve firme koje posluju podnesu zahteve za prevođenje iz trgovinskog suda u Privredni registar.

Izvor: B92

Nedelja, 29.05.2005.

14:56

Default images

Time će, po prvi put u istoriji preduzetništva, na jednom mestu biti dostupni svi podaci o preduzećima u Srbiji. Ukoliko to ne urade, firme će se smatrati nepostojećim.

Zahtevi za prevođenje firmi trebalo bi da se podnesu do 15. juna, i to lično u  Agenciju za privredne registre u Beogradu ili u 12 njenih poslovnica u drugim gradovima u Srbiji. Svi formulari za prevođenje mogu se preuzeti sa Internet-sajta agencije: www. apr. sr.gov.yu. Prevođenje je besplatno, a ukoliko se zahtev ne podnese na vreme, preduzeće će se smatrati neaktivnim, objašnjava Dragiša Okolišanov, direktor Agencije za privredne registre.

"U tom slučaju to preduzeće dobija status neaktivnog subjekta i gubi određana prava, poput prava na ime. Pri tom, plaća naknadu i podnosi svu dokumentaciju kao da se registruje prvi put i pored njega će stajati status neaktivnog subjekta. Isto tako, napravićemo spiskove i dostavićemo ih tržišnoj inspekciji i poreskoj upravi, koji mogu da proveravaju njihov rad", kaže Okolišanov.

U preduzećima koja su podnela zahteve za prevođenje, poput "Dunav trgovine", kažu da će ta procedura u velikoj meri pojednostaviti njihov rad, ali i saradnju s potencijalnim poslovnim partnerima, jer će na jednom mestu  imati sve podatke o njima.

"'Dunav trgovina' je poslovala s devet poslovnica i svaka od njih je registrovana u drugom nadležnom trgovinskom sudu, kod kojih je praksa različita. Puno nam znači što ćemo sada za sve njih zajedno imati podatke na jednom mestu", rekao je Budimir Lončar, direktor "Dunav trgovine".

Od početka godine, registrovano je oko 3.000 novih preduzeća, što je skoro dvostruko više nego tokom čitave prošle godine. Vlasnici novih firmi kažu da im je sada mnogo lakše da pokrenu bizniz jer je do sada bio potreban početni kapital od 5.000 dolara, a sada je to 500 evra, što znači oko 10 puta manje.

Milan Radić, vlasnik "Sanja servisa", očekuje više sredstava za ulaganje: "Uvek je potrebno neko ulaganje, ali s obzirom na to da je sada manje ulaganje u papirološki deo firme, onda vam više ostaje da ulažete u ono s čim ćete raditi, tj. u materijal i opremu."

Zvnično je registrovano 60 hiljada firmi, ali se procenjuje da mnogo manji broj njih zaista i radi. Zabog toga je upravo prevođenje u privredni registar prilika da se tačno zna koliko njih je aktivno i čime se tačno bave.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: