Sastanak na tromeđi

Subotica, Novi Sad -- Skupština Evroregiona Dunav-Kriš-Moriš-Tisa prihvatila je u Segedinu strateški plan za razvoj tog regiona.

Izvor: B92, Beta
Podeli

Strateški plan su usvojila trojica ministara spoljnih poslova, Srbije i Crne Gore, Mađarske i Rumunije, Vuk Drašković, Ferenc Šomođi i Maihaj Razvan Ungureanu. Drašković je, posle zasedanja, rekao da je SCG najviše zainteresovana za izgradnju modernog puta između Temišvara, Kikinde i Segedina.

On je rekao i da se SCG zalaže za produbljivanje i vraćanje života u reku Begej, kao i za zajedničko delovanje, uz pomoć Evropske unije i međunarodne zajednice, na otklanjanju posledica nedavnih poplava.

Drašković je najavio da će jedan od sledećih satanaka Evroregije DKMT biti održan početkom iduće godine u Beogradu, kada bi glavna tema trebalo da bude reka Dunav. Šef mađarske diplomatije Ferenc Šomođi rekao je novinarima da će, zbog poboljšanja zajedničkog rada u ministarstvim za inostrane poslove tri zemlje, biti imenovana po jedna kontakt osoba za poslove u vezi sa Evroregionom DKMT.

Ministri inostranih poslova SCG, Mađarske i Rumunije prethodno su prisustvovali otvaranju graničnog prelaza na tromeđi kod Kibekhaza, koji će biti otvorena danas i sutra za građane tri zemlje. Građanima je potreban važeći pasoš, a putničkim vozilima zeleni karton.

Đurčanj u Vojvodini

Mađarski premijer Ferenc Đurčanj sastao se u Subotici sa liderima Saveza vojvođanskih Mađara Jožefom Kasom i predsednikom Nacionalnog veća Mađara Laslom Jožom s kojima je razgovarao o položaju mađarske manjine u Vojvodini.

Đurčanj je otvorio i Mađarsku kuću u Subotici čiju je izgradnju finansirala mađarska Vlada, a tokom posete mađarskog premijera privedene su dve grupe mladih Mađara.

Premijer Mađarske Ferenc Đurčanj je ocenio da je situacija u Vojvodini poboljšana i da je očigledno kako se broj incidenata smanjio. On je, međutim, izrazio i razumevanje za mađarsku nacionalnu zajednicu i sumnje u pravosudni sistem.

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Jožef Kasa je rekao da su pritisci na mađarsku manjinu nastavljeni kroz psihološki pritisak pravosudnih organa i policije na lidere stranke.

Protest

Uoči otvaranja Mađarske kuće i uoči Đurčanjovog predavanja u mađarskom kulturnom centru Nepker privedene su dve grupe mladih Mađara, među kojima je bio i poznati glumac Peter Ferenc koji je rekao da su privođenja usledila posle okupljanja ispred Muzičke škole: "Hoću da naglasim da uopšte nijednog momenta nije bila nikakva ekstremna stvar. Jedino smo došli da pokažemo svoj protest zbog kobnog 5. decembra, zbog agitacije gospodina premijera. Ne pripadam nijednoj političkoj organizaciji, ali sam osećao za shodno da to kažem".

Peter Ferenc je rekao i da su specijalci privedene gurali u maricu i sproveli do policijske stanice, gde se inspektor koji ih je saslušavao ponažao korektno: "Na neki način je bila smešna situacija, da srpska milicija brani mađarskog premijera od Mađara. Branjenje sa takvom snagom je još jedna stvar koju ne mogu drugačije oceniti sem da su se ove stvari dešavale za vreme diktature Slobodana Miloševića".

Privedeni mladići su ostali u stanici tri sata i petnaest minuta, a u subotičkom MUP-u su rekli da se izjava može dobiti tek u ponedeljak od portparola subotičkog sekretarijata.

strana 1 od 459 idi na stranu