SPC i MPC prekidaju sve odnose

SPC odlučila da prekine kontakt sa predstavnicima MPC, ali i sa narodom Makedonije, a MPC najavljuje prekid odnosa sa SPC.

Izvor: B92, Beta

Petak, 27.05.2005.

09:57

Default images

Kako je na svom Internet sajtu objavila Ohridska arhiepiskopija, koju SPC priznaje, srpski patrijarh Pavle je izdao "saborski tomos kojim daje autonomiju Pravoslavnoj ohridskoj arhiepiskopiji. Prema tim informacijama, SPC je odlučila da prekine komunikaciju sa predstavnicima MPC, ali i sa narodom u Republici Makedoniji koji podržava makedonsku crkvu", koju srpska crkva smatra raskolničkom.

Patrijarh Pavle je to učinio na kraju višednevnog sabora SPC, o kome još nije izdato zvanično saopštenje. Poslednja informacija o tome na Internet stranici SPC je obaveštenje o početku zasedanja, održanog u Beogradu.

Makedonska pravoslavna crkva je osudila odluku Srpske pravoslavne crkve da prizna autonomiju Pravoslavne ohridske arhiepiskopije, a time da dosadašnjeg mitropolita i egzarha ohridskog Jovana imenuje za ohridskog arhiepiskopa. MPC je osudila jučerašnju odluku kojom je potvrđen mitropolit povardarsko-veleški Jovan za ohriskog arhiepiskopa, koga Makedonska pravoslavna crkva ne priznaje. "To što je odlučeno u Beogradu nije ništa drugo nego objavljivanje crkvenog rata vernicima u Makedoniji", ocenili su članovi sinoda kanonski nepriznate MPC. Iz sinoda Makedonske pravoslavne crkve najavljeno je da će danas održati sednicu na kojoj će zauzeti zvanični stav o tom, kako su naveli, "najnovijem udarcu" Beograda, a prema rečima vladika MPC, nema sumnje da će zbog toga biti prekinuti svi odnosi sa SPC. Poglavar Makedonske pravoslavne crkve, arhiepiskop Ohridski i Makedonski Stefan, pozvao je vernike i građane Makedonije da kao narod "dostojanstveno podnesu duhovni teror koji nad Makedonijom vrši Srpska pravoslavna crkva.

Ohridska arhiepiskopija navodi: "Posle dugog perioda čekanja da se raskolnička jerarhija vrati u jedinstvo sa jedinom svetom sabornom i apostolskom crkvom i otkako je Pećka patrijaršija iscrpela sve metode razgovora sa njima, konstatuje se da episkopi te raskolničke organizacije nisu zreli da ponesu odgovornost ni za kakav vid samostalnosti crkve. Sveti arhijerejski sabor je odlučio da prekine i svaki vid bogoslužbenog opštenja sa narodom u Republici Makedoniji, koji je ostao u religioznom zajedništvu sa episkopima i sveštenoslužiteljima raskolničke organizacije u Makedoniji, koja se lažno predstavlja kao crkva", objavila je arhiepiskopija.

SPC i MPC vode višedecenijski spor oko statusa crkve u Makedoniji, ali MPC nije priznata među pravoslavnim crkvama. MPC je samostalno proglasila autokefalnost 1967. godine, dok joj je SPC 50-tih godina dala samo autonomiju.

Srpski patrijarh Pavle je pre izvesnog vremena pozvao pravoslavno sveštenstvo i narod u Makedoniji da stupe u kanonsko i liturgijsko jedinstvo sa SPC, a tom pozivu se odazvao jedino tadašnji mitropolit povardarsko-veleški Jovan. Kada se mitropolitu Jovanu pridružilo nekoliko manastira u Makedoniji, MPC je odlučila da ga raščini i isključi iz crkve, a pošto MPC uživa podršku vlasti u Republici Makedoniji, Jovan i njegovih nekoliko pristalica su jednom prilikom čak bili i uhapšeni zbog vršenja verskih obreda.

Zbog zategnutih odnosa dve crkve moglo je da dođe i do problema u odnosima dve države zbog obeležavanja makedonskog praznika Ilindena, što se tradicionalno obavlja u manastiru Prohor Pčinjski. Naročito se odnos pogoršao 2003. godine, posle najave episkopa Irineja da neće dozvoliti da makedonska delegacija proslavi praznik i problematičnih odluka makedonskih vlasti o kretanju sveštenika SPC kroz Makedoniju. Državnici Srbije bili su prinuđeni da makedonsku delegaciju dočekaju u obližnjoj karauli Vojske SCG. 2004. godine patrijarh Pavle je pozvao makedonsku delegaciju i proslava je održana u manastiru, a na njoj su se sreli predsednik Makedonije Branko Crvenkovski i premijer Srbije Vojislav Koštunica. Tada je, posle dužeg vremena, proslava protekla bez zategnutosti. Međutim, od tada su se odnosi ponovo pokvarili.

"Bez uticaja na odnose SCG-Makedonija"

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije i Crne Gore saopštilo je da odluka Srpske pravoslavne crkve o statusu Makedonske pravoslavne crkve ne sme baciti ni najmanju senku na odnose SCG i Makedonije.

U saopštenju se navodi da takva odluka Sabora SPC ne može ništa promeniti u bratskim osećanjima srpskog i crnogorskog naroda prema narodu Makedonije.

Irinej: Raskid sa MPC težak i bolan potez

Episkop niški Irinej ocenio je da je odluka Srpske pravoslavne crkve da prizna autonomiju Pravoslavne ohridske arhiepiskopije u Makedoniji i prekine odnose sa Makedonskom pravoslavnom crkvom i narodom koji je priznaje "težak korak na koji je SPC bila prinuđena".

"Biće mučno i teško, to je korak koji je rezak i bolan, ali naša crkva nije mogla da takozvanoj makedonskoj crkvi da ono što je tražila, već je pozvala da se vrate kanonskom poretku, a posle da traže i da legalnim putem dobiju ono što žele", rekao je Irinej za agenciju Beta i Radio Slobodna Evropa. Vladika Irinej je rekao da "vrata SPC nisu zatvorena za ostale koji predstavljaju takozvanu MPC". "Vrata naše crkve nisu zatvorena za nastavak razgovora sa takozvanom Makedonskom pravoslavnom crkvom sa nadom da će i oni prihvatiti stanje koje im je dato Ohridskom arhiepiskopijom", rekao je vladika Irinej.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

123 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: