NATO raspravljao o Balkanu

Šefovi diplomatija i visoki funkcioneri NATO-a i zemalja-partnera sastali su se u švedskom mestu Ore.

Izvor: Beta

Sreda, 25.05.2005.

08:59

Default images

Predsedavajući OEBS-a, šef slovenačke diplomatije Dimitrij Rupel izjavio je da su se NATO, Evropska unija, UN i OEBS veoma približili u stavovima o rešavanju pitanja zapadnog Balkana i Kosova i naglasio da se "neće moći izbeći rasprava o budućem statusu". Rupel je rekao agenciji Beta da će "taj status biti određen dijalogom Beograda i Prištine, uz pomoć međunarodne zajednice".

"Beograd treba puno da sarađuje u tom dijalogu i da ne izbegava taj dijalog. Ponekad se stiče utisak da za to nema mnogo volje, ali rezultat će biti nešto što će proizaći iz Beograda. Ne može biti drukčije, jer bez Beograda jako teško će doći do trajnog i dobrog ishoda", naglasio je Rupel.

Kako je planirano, na samitu se razmotra razvoj u kriznim područjima Evrope, Sredozemlja i srednje Azije, a posebna panel rasprava održana je o Balkanu. Tema te panel rasprave je zajedničko delovanje NATO-a i drugih činilaca međunarodne zajednice na Balkanu kao iskustvo za druge akcije u svetu.

Rešenje između Prištine i Beograda

Pomoćnik američkog državnog sekretara Nikolas Berns izjavio je da će SAD i međunarodna zajednica podržati ono rešenje o Kosovu o kojem se dogovore Beograd, Priština i vođe kosovskih Albanaca i Srba.

"Bilo da to bude nezavisnost, opstanak zajednice sa Srbijom i Crnom Gorom ili neko međurešenje, to će podržati međunarodni činioci", dodao je Berns, ocenivši da će ti pregovori biti teški. On je rekao da bi pregovore o statusu predvodio jedan visoki evropski političar, uz američkog diplomatu kao zamenika, s tim da predstavnik generalnog sekretara UN, norveški ambasador u NATO Kaj Eide ovog leta oceni da su standardi dovoljno sprovedeni. Eidea bi, rekao je Berns, iduće nedelje na taj položaj trebalo da postavi generalni sekretar UN Kofi Anan.

Berns je potvrdio da u prvoj polovini juna namerava da poseti Beograd, Prištinu i Sarajevo. Pomoćnik američkog državnog sekretara je takođe izjavio da 2005. BiH treba da postane "jedinstvena država", da se Srbija i Crna Gora "ponovo vrati u porodicu evropskih i transatlantskih nacija" i  da Kosovo "bude postavljeno na put budućnosti".

Vlada u Vašingtonu je poslednjih nedelja potvrdila američku privrženost naporu balkanskih zemalja da "okončaju posao izgradnje mira" na Kosovu. Među prioritetima Vašingtona je, po rečima Bernsa, "da se radi sa Srbijom i Crnom Gorom kako bi ta veoma važna zemlja ponovo došla u porodicu evropskih i transatlantskih nacija". "Srbija i Crna Gora, isto kao i Bosna i Hercegovina mora u budućnosti da bude članica NATO", rekao je američki zvaničnik.

Ali, kao je naveo pomoćnik američkog državnog sekretara, Srbija i Crna Gora "to ne može učiniti dok se otarasi strašnog nasleđa nasrtaja na svoje susede i zato mora da uhapsi Ratka Mladića". "Mi mislimo da je Ratko Mladić u Srbiji i da ga pomažu neki elementi srpske armije, iako ne i rukovodstvo. On je kriv za ratne zločine u Srebrenici i mora biti uhapšen i suđen u Hagu. Mi ne možemo imati normalne odnose sa Srbijom i Crnom Gorom sve dok se to ne desi", naglasio je Berns. On je, međutim, dodao da su, "imajući u vidu da je 12 srpskih građana nedavno otišlo u Hag" SAD uverene da "srpska vlada shvata da nema mesta u NATO-u sve dok se ne preduzmu ti veoma važni koraci".

Berns je prethodno u Briselu s visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijerom Solanom razgovarao o važnim svetskim temama, uključujući zapadni Balkan i Kosovo. Kako su evropski izvori u Briselu rekli Beti, Berns je Solanu upoznao i sa odlukom Vašingtona da osnaži političko delovanje na Blakanu i posebno podstakne brže sređivanje stanja na Kosovu i njegovog statusa. Isti izvori tvrde da bi Berns u prvoj polovini juna trebalo da poseti Beograd i još neke centre na Balkanu.

Vejvoda: Ujednačavanje stavova

Direktor Balkanskog fonda za demokratiju Ivan Vejvoda je agenciji Beta rekao da i današnja rasprava potvrđuje da je došlo do ujednačavanja stavova Evropske unije, SAD,  NATO i OEBS-a u politici na zapadnom Balkanu i Kosovu.

Vejvoda je ukazao na to da je i zamenik američkog državnog sekretara Nikolas Berns na forumu u Oreu kazao da bi i međunarodni pregovarač o statusu Kosova trebalo da bude iz Evropske unije, a njegov zamenik Amerikanac. To govori, ukazao je Vejvoda, da je jasna vizija regiona u Evropskoj uniji, a ujedno je očigledno da se niko ne zavarava time da nešto može "na prečac" da se učini, već da je nužan proces u kojem svi učestvuju.

U njemu bi osnovni nosilac dijaloga morali biti Beograd i Priština, uz podršku i "okruženje" svih međunarodnih činilaca angažovanih u regionu, kazao je Vejvoda. "To je zalog za kompromisno rešenje, za koje ne samo naša zemlja, nego i svi u međunarodnoj zajednici kažu da ne može značiti da niko ne bude pobednik, niti izostavljen. Zato one umerene strane moraju da vode reč i da polako privole i one koji bi bili skloni ekstremnim rešenjima", zaključio je Vejvoda.

Shefer: Balkan važan zbog Kosova

Generalni sekretar NATO-a Jap de Hop Shefer je, otvarajući zasedanje Evroatlantskog saveta za partnerstvo, posvećeno delovanju NATO-a, partnerskih zemalja i međunarodne zajednice u "upravljanju pitanjima bezbednosti, kao najvećem izazovu", podvukao da će Balkan i situacija na Kosovu biti jedna od ključnih tema tog sastanka. Razlog za to je što "Kosovo prolazi kroz presudno važno razdoblje, u kome bi moglo doći do razgovora o statusu".

Shefer je izjavio u Oreu da je uloga NATO-a i Kfora na Kosovu da "stvore prave uslove za tekući politički proces", u čemu veliku ulogu koju u tome imaju partneri NATO-a u međunarodnoj zajednici. On je rekao da rešenje budućeg statusa Kosova "veoma zavisi od procene sprovođenja standarda i mogućih razgovora o budućem statusu", ali da u ovom trenutku ne može ništa reći o tome kakav bi mogao biti budući položaj Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: