Protesti zbog tribine o Srebrenici

Beograd -- Grupa profesora Pravnog fakulteta protestovala je zbog održavanja tribine "Istina o Srebrenici" na tom fakultetu.

Izvor: B92, Beta
Podeli

Profesori traže punu odgovornost onih koji su omogućili održavanje skupa i navode da su uznemireni i užasnuti događajem na tribini o zločinu u Srebrenici. "Protestujemo i tražimo odgovornost onih koji su omogućili održavanje tog skupa i apelujemo na akademsku zajednicu i javnost da se pridruže i podrže suprotstavljanje tendenciji potiskivanja istine o počinjenim zločinima", navodi se u pismu.

Pismo upućeno Naučno-nastavnom veću tog fakulteta potpisali su Stevan Lilić, Olga Popović Obradović, Marija Draškić, Dragica Vujadinović, Vladimir Pavić, Miloš Živković, Tanasije Marinković, Marija Karanikić, Branko Radulović, Danica Tasić, Čedomir Gligorić, Ivan Nikolić, Miloš Zdravković, Nikola Bodiroga, Gašo Knežević, Jasminka Hasanbegović, Dragor Hiber i Mirjana Todorović.

Stav ili glorifikacija zločina

Predsednica Komiteta pravnika za ljudska prava Biljana Kovačević Vučo kaže da negiranje činjenica utvrđenih u sudskom postupku kojim su događaji u Srebrenici okvalifikovani kao genocid ne može biti legitimno iznošenje stava, niti o tome može biti vođena rasprava.

Ona je za "Dnevnik" rekla da je genocid u Srebrenici nešto što je već nedvosmisleno utvrđeno i da sada više niko ne postavlja pitanje da li se taj zločin zaista odigrao. "Primera radi, u haškom postupku protiv Miloševića, između ostalog, utvrđuje se i da li je on direktno ili indirektno odgovoran za masakr u Srebrenici", kaže ona.

"Ne postoji eksplicitna zabrana propagiranja nacističkih i fašističkih ideja niti zabrana negiranja zločina tokom rata u SFRJ, ali ipak postoje propisi koji bi mogli suzbiti te takozvane javne rasprave koje se, kroz podršku optuženima za najteže zločine protiv čovečnosti, zapravo bave glorifikacijom zločina", kaže Biljana Kovačević Vučo.

Komitet pravnika za ljudska prava je takođe zatražio ostavku ministra prosvete i sporta Slobodana Vuksanovića, smatrajući da je on pojedinim svojim izjavama o tribini "Istina o Srebrenici" uvredio žrtve tog zločina. "Zahtevamo smenu ministra Vuksanovića i smatramo ga suodgovornim za incident koji se dogodio na Pravnom fakultetu u Beogradu, a tražimo i odgovornost premijera Vojislava Koštunice, jer uporno odbija da se izjasni o pitanju zločina u Srebrenici i pojavama koje ga glorifikuju", navodi se u saopštenju.

strana 1 od 459 idi na stranu